För piraterna är så dåliga...

...jämfört med historieskrivarna. Piraternas kapitel har skrivits under tider då Engelska och franska kronan hade sina värre tider. Dagens kapitel skrivs när västvärlden med plutokratin[ett samhälle där den politiska makten fördelas efter förmögenhet eller inkomst] USA i spetsen skriver. USA skriver om somaliska pirater. Och det syns, enligt den här artikeln:
Artikeln beskriver först hur historien egentligen ligger till med pirater version 1700-tal. Jag tänker inte gå in på det, men det finns i artikeln. Läsvärt!
Näst beskriver artikeln vad som hände i Somalia när styret av landet tappade kontrollen. Båtar dök upp. Europeiska båtar. Europeiska båtar som antingen kom med avfall av typen tungmetaller eller kärnavfall. Kusten blev värre och värre att leva i.
"The coastal population began to sicken. At first they suffered strange rashes, nausea and malformed babies. Then, after the 2005 tsunami, hundreds of the dumped and leaking barrels washed up on shore. People began to suffer from radiation sickness, and more than 300 died."
Och vad gör Europeerna åt situationen de skapat? Ingenting enligt artikeln. Gör de överhuvudtaget någonting för att rensa havet utanför Somalia? Ja! De tömmer haven på fisk. Europeiskt tjuvfiske är också ett stort problem i Somalia.
"More than $300m worth of tuna, shrimp, lobster and other sea-life is being stolen every year by vast trawlers illegally sailing into Somalia's unprotected seas. The local fishermen have suddenly lost their livelihoods, and they are starving."
Och slutligen om piraterna:
"This is the context in which the men we are calling "pirates" have emerged. Everyone agrees they were ordinary Somalian fishermen who at first took speedboats to try to dissuade the dumpers and trawlers, or at least wage a 'tax' on them. They call themselves the Volunteer Coastguard of Somalia - and it's not hard to see why. In a surreal telephone interview, one of the pirate leaders, Sugule Ali, said their motive was "to stop illegal fishing and dumping in our waters... We don't consider ourselves sea bandits. We consider sea bandits [to be] those who illegally fish and dump in our seas and dump waste in our seas and carry weapons in our seas." William Scott would understand those words."
Är någon förvånad över deras uppkomst nu? Reaktion skapar motreaktion. Vi våldtar dem, de våldtar gärningsmännen. Nationellt självförsvar. Jag är medveten om att inte alla pirater är sådana, och det tas också upp i artikeln, men detta är orsaken till rörelsens uppkomst och tillväxt. Till slut dras en parallell till den moderna piratrörelsen, lite felplacerad dock:
"The story of the 2009 war on piracy was best summarised by another pirate, who lived and died in the fourth century BC. He was captured and brought to Alexander the Great, who demanded to know "what he meant by keeping possession of the sea." The pirate smiled, and responded: "What you mean by seizing the whole earth; but because I do it with a petty ship, I am called a robber, while you, who do it with a great fleet, are called emperor." Once again, our great imperial fleets sail in today - but who is the robber?"

Kjöller - Vår nya Guillou

Guillou har inte ställt till med någonting på länge. Kanske har han lärt sig att inte skriva om sådant han ej kan skriva om. Av artikeln "Sjö- och nätrövare: Kanalen mellan Somalia Bay och Pirate Bay." att döma kan Hanne Kjöller ta över efter honom. Hon har både den nonchalanta och snobbiga attityden som Jan Guillou kombinerade så bra med inkompetens i själva frågan.
"Att den övergripande gemensamma ideologiska överbyggnaden – eller affärsidén om man så vill – är densamma: att ta det någon annan äger och att sälja stöldgodset vidare."
Två saker bör noteras här!
* Det rör sig inte om stöld! Det rör sig om kopiering. Kopieringen är visserligen i dagsläget illegal. Men det förändrar inte faktumet att det inte är stöld! Hur många gånger ska man behöva förtydliga det här? Det krävs inte en juridisk utbildning för att förstå skillnaden mellan kopiering och förflyttning av föremål. Men ändå verkar varken Kjöller eller Guillou förstå detta! Någon borde ställa sig utanför deras hus. Och...till och med...rita av huset! Och...bygga ett eget! Så blir ju båda två hemlösa!
* Varför finns sjörövare i Somalia? Somalia är ett land som har det svårt. Att kriminaliteten där är hög är knappast okänt. Där behöver invånarna sjöröveriet för att överleva. För att få mat för dagen. The Pirate Bay är ett politiskt statement. Det är därför de säger åt folk att inte donera pengar!
Hon skriver vidare:
"The Pirate Bay publicerade obduktionsbilderna av de mördade barnen i Arboga."
Här vill jag helst publicera Badland Hyenas skarpa svar:
"Dessutom har The Pirate Bay publicerat obduktionsbilderna av de mördade barnen i Arboga. Med andra ord har de tagit allmänna och offentliga handlingar och gjort dem allmänna och offentliga."
Hon bevisar igen att hon inte har koll på vad hon snackar om med meningen:
"Att en tevesänd debatt med Arbogapappan skulle vara obehaglig för Peter Sunde är dock fullt tillräckligt skäl för att få honom att avstå."
Lyssnade hon någonsin på Peter Sunde? Peter Sunde backade för att han inte ville ge sig in i en politisk debatt som han visste skulle bli rent emotionell. Det är som att debattera pedofili med Englas föräldrar.
"Hur många miljoner den högerextremistiske mångmiljonären och tidigare Bevara Sverige Svenskt-medlemmen nummer A 1465 Carl Lundström och hans tre andra Pirate Bay-kolleger tjänat på sitt nätröveri är mer än jag vet."
Likaså vet inte jag hur mycket pengar Hanne Kjöller dragit in på att skriva journalistik som gynnar upphovsrättsintresseorganisationer. Kanske är ryssar inblandande?
De går ganska jämt ut. De har på grund av förtal från Antipiratbyrån (APB) haft svårt att hitta annonsörer. De vill inte blanda ihop politik med pengar.
"Antipiratbyråns Henrik Pontén har under flera år utsatts för hot och trakasserier."
Jag vill lista Antipiratbyråns brott mot piratrörelsen, TPB och privatpersoner nu. Men jag hinner inte. Jag har tjugo minuter på mig, och det lär inte räcka.

Verkligheten

Lyssna på Isobel:
"Enkelt uttryckt vill de ("Frankrike" m fl.) göra internetoperatörerna ansvariga för det innehåll som kunderna använder. Detta för att kunna tvinga dem att filtrera bort exempelvis torrentsajter, spelsajter eller sajter med felaktigt politiskt innehåll (jämför exempelvis med antiterrorlagstiftningen)."

Genusrelaterad win

Reporter diskuterar att kvinnor är räddare utomhus, och vad som kan göras för att hindra detta med en jämställdhetsexpert. Experten blir mållös när argumentet om att män utsätts för fler våldsbrott utomhus kommer. Tack Pär Ström - GenusNytt.

Win @ 00:50

Piratreklam / Internet

Fyra olika studier:
KTH - "Fildelning ökar musikförsäljningen"
Harvard -
"File sharing may boost CD sales"
Holland -
"Economy Profits From File-Sharing, Report Concludes"
Norska handelshögskolan -
"Illegala nedladdare köper mest musik"

Christopher Kullenberg tipsar om en video som beskriver hur aktivismen bedrivs, av typen IFPI-raiden som skedde för en timme sedan. Hur gruppen /i/ arbetar.

The Internet knows its enemies

Och den slår tillbaka. Internet har med hjälp av sin anonymitet byggt upp ett stort klusterorganisatoriskt immunförsvar. Och nu bekämpas dessa infektioner på det fria internet som går under namnen IFPI och Monique Wadstedt.

Politiskt jäv från HAX

Klippt rakt av från Henrik Alexandersson:
"Politiskt jäv

Tänk om vi kunde få en vettig debatt om våra domstolar – nu när diskussionen om jäv ändå är i full gång rörande TPB-rättegången.

Vad innebär det till exempel att sverigedemokrater sitter som nämndemän och dömer – i fall mot "utlänningar", som kan riskera sitt uppehållstillstånd om de fälls?

Klarar miljöpartister av att vara opartiska i mål om miljöbrott?

Är moderater kanske strängare än andra nämndemän i narkotikamål?

Har sossar förutfattade meningar när det gäller skattemål?

Kan företrädare för de partier som införde IPRED-lagen fatta opartiska beslut i fildelningsmål?

Är det verkligen så bra med politiker som nämndemän?

Och borde inte lagstiftning (politiker) hållas så långt bort från domstolarna (där politiker i dag är nämndemän) som möjligt?"
True that, säger jag. Och ett annat problem med dagens system är att det i princip är omöjligt att få ett bra snitt av befolkningen som bedömer. Inte mer än en typ av person får chans att döma.

Dessutom: Näringsdepartementet har bjudit in till ett journalistseminarium om telekompaketet. Bara gammelmedia får ställa frågor. Det är inte gammelmedia som känner till den här historien. Det är inte gammelmedia som sett kritiskt på den. Är det konstigt att Åsa Torstensson bara vill att gammelmedia får ställa frågor? Kullenberg, Marcin

Teodiceproblemet

Filosofiska inlägg har blivit lite för ovanliga här. Särskilt nu i rättegångstider har bloggen blivit lite för nischad. Här kommer därför en kort förklaring på varför jag anser att teodiceproblemet inte existerar:

"Om Gud finns, och han är god, varför finns då ondska?"
Frågeställningen förutsätter ett av följande:
* att det finns en naturalistisk moral [Naturalistisk moral: Det finns sådant som bestämt som gott och ont av naturen, det förändras inte]
* att Gud själv har en subjektiv moral [Subjektiv moral: Det är upp till var och en att bestämma vad de tycker är gott och ont. Alternativt majoriteten sätter reglerna], och att den stämmer med ens (allas) egna subjektiva moral.

Första villkoret tänker jag inte ens ta upp, eftersom jag är strikt subjektivist.
Det andra villkoret blir intressant om man utvecklar den. Vem av oss håller Gud med? Ska han verkligen välja sida? Ska han hålla med Adolf Hitler, Josef Fritzl, Mahatma Gandhi eller Fredrik Reinfeldt? Vem har tolkningsföreträdet när det kommer till att bedöma sådant? Frågan blir ännu intressantare när man börjar fråga sig vem av Henrik Pontén eller piraterna på TPB Gud håller på. Stödjer han George W. Bush i hans fängslande och torterande av fångar på Guantanamo eller Osama bin Laden och hans storskaliga terrorism? Har han samma syn på moral som de som ställer frågan har han uppenbarligen misslyckats.

Ett annat argument mot teodiceproblemets existens är att man omöjligt kan veta huruvida Gud är konsekvensetiker[konsekvensetik: Om allt löser sig till slut är det gott] eller regeletiker[regeletik: Oavsett hur det går är vissa saker fel och vissa rätt]. Eftersom han är omnisient [allvetande] antas det vara irrelevant huruvida han är sinnelagsetiker[Sinnelagsetik: Om du menade att göra gott är din handling god] eller inte. Om mna antar att han är konsekvensetiker kan vi aldrig veta om han är god eller inte. Tänk om förintelsen faktiskt leder till någonting bättre, det kan vi inte veta. Om han är regeletiker måste vi fortfarande veta hans regler för att veta huruvida han är god eller inte. Gillar Gud bloggande, vem vet?

Därför anser jag att teodiceproblemet inte finns. Det är påhittat som ett försök att politisera och/eller misskreditera Gud.

Rädslan finns där vinstintresset finns

och det kanske är därför TPB-piraterna aldrig blandat in vinstintresse i sin verksamhet.

Google har nu censurerat. Kanske för att de blivit anmälda. Vi allra största sökmotor bedriver ogrundad censur. Har någon något tips på en ocensurerad söksida man kan använda?

Läs mer om Googles piratverksamhet i mina tidigare inlägg.

Skvallerpressen hände

Vem visste att Se&Hör skulle börja med politik? Nu har de skrivit en artikel om Piratpartiet. Konstigt nog ligger den på expressen.se. Skiten börjar i andra stycket där de skriver:
"Piratpartisterna har inte minst blivit kända för sina okonventionella metoder.
För några veckor sedan drog man till exempel i gång en landsomfattande valrörelse i Östersund. Men det enda syftet med turnén verkade inte vara att sprida det politiska budskapet - i alla fall inte för partiledaren Rickard Falkvinge.
"Mys gör underverk för stridsviljan och entusiasmen" skrev han på sin Facebooksida, och efterlyste "trevliga tjejer att sova hos när han åker runt till olika städer i Sverige"."
Visst. Vårt mål är att ha sex på så många postorter i Sverige som möjligt. Det är troligtvis det som givit oss platsen som Sveriges fjärde största parti. Nästa:
"Efter knappt ett halvår, sommaren 2006, uppstår slitningar i Piratpartiet. Flera medlemmar hoppar av, eller byter till andra småpartier, som Linda Rosings Unika partiet och Feministiskt initiativ."
Jag kan hålla med om att det är mycket mer frestande att skriva om de få som hoppar till oseriösa partier än de mängder av gamla folkpartister vi har (Mig och Christian Engström inkluderade).

Resten av artikeln är knappast på en högre nivå. Är det satir?

Jävligt jävigt med mera

Rättegången blir mer och mer fucked up. Kanske var det bra att allt det här redan hände på tingsrättsnivå. Som Sunde säger bör man bli rättvisare bedömd ju högre upp i rättssystemet. Vi har i den här instansen redan fått utstå en mutad polis, en åklagare som inte använder sig av svenska rättssystemet, och som till och med insinuerar att han gör rättegången politisk, en åklagare som hävdar att lagen inte är en juridisk fråga (Börja kolla andra minuter för Wadstedts intervju). Och låt mig inte börja på Roswalls inkompetens.

Nu har det dessutom kommit fram att domaren är jävig (Kan läsas hos SR, SVT, SvD, Rick Falkvinge, Mårtensson, Jan Lindgren, Opassande-Emma). Jag hoppas verkligen att svenska rättsystemet är mindre korrupt i Högsta Domstolen.

Dessutom visar ännu mer forskning att pirater köper mer. Konstigt? Inte konstigare att kulturintresserade köper kultur än att politiskt aktiva röstar. Intresset ligger där det ligger.

EDIT: Mer uppmärksamhet finns hos Badlands Hyena, Scaber Nestor, Mårtensson2, Henrik Alexandersson1, Henrik Alexandersson2, och fyra olika franska tidningar. Och om till och med Torbjörn Carlbom, piratmotståndaren i klass med Dick Harrysson finner felet måste det vara allvarligt. "Fildelarna kanske har rätt" är den sista rubrik jag hade förväntat mig på hans blogg.

EDIT2: Oscar Swartz skriver en artikel om Norströms tidigare politisk-juridiska historia, Rick Falkvinge beskriver motsatsfallet.

Medicinpatent

Piratpartiets tredje pelare, patentlagstiftningen, är den pelare jag är mest tveksam till. Men Amelia Andersdotter, lundapiraten som är tvåa på EU-listan, har skrivit en bra artikel på ämnet. Den övertygar mig iallafall om att man bör granska och korrigera lite i patentlagstiftningen.

pirate.google.com ute nu

Fick det först från Scaber Nestor. Sedan från Opassande-Emma, som länkar vidare till två andra bloggar.

Alla länkar till Googles torrentsöksida som jag hade som idé i mitt inlägg "pirate.google.com". Nu saknas bara ett adressbyte så är Google lika (mer?) olagliga som TPB.

PNR WTF

Idag avgörs hur det går med telekompaketet. HAX (Och Badlands Hyena) rapporterar redan om nästa problem. PNR - Passenger Name Records - är ett förslag för att lagra information om resor in och ut ur EU. Den är inte bara integritetskränkande, utan även ovanligt farlig för data mining.
Wiki:

Mönsterbaserad igenkänning är en av flera tekniker för informationsutvinning och betecknar sökandet efter mönster i stora datamängder. I detta sammanhang betyder mönster associationsregler. Det ursprungliga syftet för att söka efter associationsregler kom från behovet av att analysera transaktioner hos livsmedelsaffärer, närmare bestämt för att undersöka konsumentbeteende i form av köpta produkter. Exempelvis anger associationsregeln "öl => chips (80%)" att fyra av fem konsumenter som köper öl även köper chips.

Som ett medel för att bekämpa terrorism, anger National Research Council (USA) följande definition "Mönsterbaserad igenkänning söker efter mönster (inklusive avvikande datamönster) som kan associeras med terroristaktiviteter - dessa mönster kan liknas vid små signaler i en ocean av ljud."

En familj utan far


Nu gissar jag. Peter och Karin Haack är gifta. Men det är bara Karin som är mamma. Peter är istället ingenjör. Hade inte förvånat mig att man formulerar det så i Sverige.
Har jag rätt i mina antaganden?

EU-parlamentsvalet

EU-valet närmar sig. Mitt intryck är att folk fortfarande inte vet vad de ska rösta på. Lite länkar publiceras:
Piratpartiets valstrategi i EU. De tre högsta på vår lista:
Christian Engström
Amelia Andersdotter (Som skriver tillsammans med Simon Rosenqvist)
Mattias Bjäremalm

Jag rekommenderar även ett besök hos den liberala moderaten Christofer Fjellner. Hans forum "Hjälp Christofer skriva sina vallöften" bör också besökas. Ett väldigt intressant forum. Jag önskar att jag kunde tipsa er om Erik Josefsson från vänsterpartiet också. Men han verkar inte stå på listan i år.

EDIT: Ett missförstånd har inträffat. Enligt en kommentar är Erik Josefsson valbar, men väldigt svårt valbar. Han är nämligen på nummer 16. Men det går fortfarande att rösta på honom. Personrösta på honom!
Christian Engström nämner det politiska bakom domen i sitt tal:
"Killarna bakom The Pirate Bay blev dömda till ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd för att de hade lagt ut 33 stycken länkar. Domen handlar bara om de 33 länkar, de 33 torrentfiler, som var med i åtalet. Det blir i runda slängar en miljon per länk, och ett års fängelse om man har lagt ut 30 stycken. Det här är fullständigt, fullständigt absurt.

Kommer det bli så att alla som länkar till någonting upphovsrättsskyddat får betala en miljon vardera? Nej, naturligtvis inte. Rättsväsendet skulle inte ha möjlighet att lagföra alla på det viset. Istället blir det tydligen så att de som har en lite för kaxig attityd, de får inte länka, medan alla andra får."

Och Badlands Hyena tar upp de roliga idéer folk har om våra medlemmar och vår rekrytering i "Piratpartiets Låtsatskamrater". Inser inte folk själva hur absurda idéerna är? Skulle verkligen någon idiot sitta och fakeregga upp till 932 medlemmar per timme.

Rykten om piratpartiet

Nej. Medlemmarna är inte fejkade. Kan någon ha suttit och fejkat 15 000 medlemmar?

Nej. Det är inte mycket enklare att gå med i Piratpartiet än andra partier.

Nej. Piratpartiet är inte det enda populära fokuspartiet. KD började som ett fokusparti. Jag har tolkat det som att MP också var (är?) ett fokusparti.

Checka Motståndsgruppen (http://www.riksinternet.se/ut)!

pirate.google.com?

Badlands Hyena påpekar i sitt inlägg "Nätet vägrar stänga av Google" någonting viktigt nu. Ska man försöka stoppa kriminalitet ska man stoppa all kriminalitet. Eller som de formulerar det:
"Att stänga TPB är emellertid som att spika igen råtthålet men lämna kattluckan, ventilationsluckor, ytterdörren och alla fönster på vid gavel. Tipset till piraterna är att skriva in namnet på en artist och “torrent” i Google och hitta filerna den vägen."
För sanningen är att TPB är en ganska snäv sökmotor för torrents. Deras högst listade torrent (Enligt Total Top 100 16:58 18 April) är "Prison.Break.S04E17.REPACK.HDTV.XviD-0TV.avi". Eller enklare formulerat: Prison Break säsong 4 avsnitt 17. Denna torrent har 26 704 seeds (Uppladdare) och 40 215 peers (Nedladdare).

Jag söker på "torrent prison break s04e17" (Utan citationstecken) och får 195 000 träffar. TPB återfinns första gången så sent som femte träffen.

När stämmer vi google?

Inspirerande

Nu är vi uppe i över 20 000. En ökning med mer än 5 000 medlemmar under ett dygn.

Videon är från HAX:


Och en remake av The Hackers Manifesto från Facade Posse. The Internet Activists Manifesto:
"Another one got sentenced today, it's all over the papers. "Four Internet Activists jailed in Computer Crime Scandal", "File Sharer Arrested after seeding Beatles"...
Damn Nerds. They're all alike.

But did you, in your three-piece psychology and 1980's technobrain, ever take a look behind the eyes of the Internet Activist? Did you ever wonder what made him tick, what forces shaped him, what may have molded him?
I am a file sharer, enter my world...
Mine is a world that begins with Old School Media... I'm smarter than most of the other readers, this crap they feed us bores me...
Damn blogger. They're all alike.

I'm in high school or university. I've listened to teachers explain for the fifteenth time how to properly quote Encyclopædia Britannica. I understand it. "No, Ms. Smith, I didn't use the Reference Library. I used the Internet..."
Damn kid. Probably used Wikipedia. They're all alike.

I made a discovery today. I found a new community. Wait a second, this is cool. It contains information I've never seen. If it gets spread, it's because its wanted. It does not care that someone "owns" it...
Or someone feel threatened by it...
Or someone is offended...
Or someone feel it's immoral and shouldn't be here...
Damn Internet Junkie. All he cares about is Information Freedom. They're all alike.

And then it happened... a door opened to a world... rushing through the fiber like heroin through an addict's veins, an electronic pulse is sent out, a refuge from the media conglomerates is sought... a peer is found.
"This is it... this is where I belong..."
I know everyone here... even if I've never met them, never talked to them, may never hear from them again... I know you all...
Damn file sharer. Hogging all the bandwidth again. They're all alike...

You bet your ass we're all alike... we've been spoon-fed baby food by copyright industry when we hungered for steak... the bits of meat that you did let slip through were pre-chewed and tasteless. We've been dominated by sadists, or ignored by the apathetic. The few that had something to share found us willing pupils, but those few are like drops of water in the desert.

This is our world now... the world of the torrent and the twitter, the beauty of the Wiki. We make use of a service already existing without paying for what could be dirt-cheap if it wasn't run by profiteering gluttons, and you call us criminals. We explore... and you call us criminals. We seek after knowledge... and you call us criminals. We exist without skin color,
without nationality, without religious bias... and you call us criminals. You build filters, you implement DRM, you file charges, sue and imprison us and try to make us believe it's for our own good, yet we're the criminals.

Yes, I am a criminal. My crime is that of curiosity. My crime is that of judging people by what they say and think, not what their position is.
My crime is that of outsmarting you, something that you will never forgive me for.

I am an Internet Activist, and this is my manifesto. You may stop this individual, but you can't stop us all... after all, we're all alike."

Om domen

Marcin (Piratbyrån) sätter fingret på det absurda med rättegången. Det olagliga i att länka. Jag begår i den här meningen ett brott. Enligt viss lagstiftning nu också. I Italien vill dom att den här meningen ska bli olaglig. Kommer jag inte ihåg fel så ska den här meningen vara olaglig i Turkiet. Det har debatterats om den här meningen ska vara olaglig. Enligt FN är den här meningen definitivt olaglig.

Vad innebär det? Att man inte får länka innebär att man inte får sprida information. Och ännu värre: Det gör det omöjligt att diskutera information!

Hela affären påminner om att man vill illegalisera preventivmedelsutgivning till minderåriga för att det är medhjälp till våldtäkt.

Karl Sigfrid
insinuerar svagt det absurda i lagen.

Här finns tingsrättsdomen.

PP Press: Fler medlemmar än FP

Från PP Press:

"Internet kokar, Piratpartiet har nu fler medlemmar än FP April 17, 2009 – 6:42 pm

För några minuter sedan passerade Piratpartiets medlemsantal Folkpartiets 17 799 medlemmar. Med detta är Piratpartiet större än tre av riksdagspartierna.

– Den hårda domen mot Pirate Bay visar tydligt att Piratpartiet behövs, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Vi behövs för att säkra framtidens kunskapssamhälle. Vi behövs för att värna det fria och öppna samhället, och vi behövs för att försäkra att framtidens kultur är i folkets händer istället för i händerna på blodtöstiga medieföretag som vill sätta kulturälskare i fängelse.

Ökningen kommer efter dagens domslut i Pirate Bay-rättegången. På sju timmar har partiet fått mer än 3000 nya medlemmar, den överlägset största ökningen i partiets historia.

– Domen betyder att vårt politiska arbete nu måste trappas upp. Vi vill säkerställa att Pirate Bays verksamhet — att länka samman människor och information - blir entydigt laglig. Och vi vill göra det för alla människor, i Sverige, Europa och världen, fortsätter Rick Falkvinge. Vi vill att det ska vara fritt fram för vanliga människor att sprida och ta emot information utan att vara rädda för fängelse eller astronomiska skadestånd.

Piratpartiet ställer upp i valet till Europaparlamentet med löftet att kämpa mot den iver att kontrollera, censurera och övervaka vanliga människors kommunikation som idag frodas ibland EU-politiker.

– Vi behöver våra medlemmar, säger Rick Falkvinge. Till skillnad från de andra partierna är vi ett sant gräsrotsparti, där varje enskild medlem gör stor skillnad. Självklart kommer medlemsökningen leda till att vi går stärkta in i valkampanjen för EU-valet."

Chockvågen från domen börjar märkas

Enligt personliga mätningar har medlemsantalet stadigt under dagen ökas med 10 nya medlemmar per person. Vi har fått flera tusen nya medlemmar. Om en kvart bör vi ha gått om folkpartiet i medlemsantal. Min inkorg såg idag ut så här:
Debatten har börjat på Newsmill också. Skrivit idag har partiordförande Rick Falkvinge, vice partiordförande Christian Engström, Skivbolagschef Martin Thörnkvist och fildelningsforskare Jonas Andersson.

Anmäler dig till partiet gör du här.
Pressmeddelande från Piratpartiet Press 11:05

“Domen är vår biljett in i Europaparlamentet”

Idag förklarades The Pirate Bay olagligt av tingsrätten i Stockholm. Den internationella uppmärksamheten har inneburit att pirater över hela Europa har organiserat sig. För Piratpartiet i Sverige innebär domen ett kraftigt ökat folkligt stöd och därmed större möjligheter att nå EU-parlamentet.

– När Sverige väljer att olagliggöra en av våra mest framgångsrika ambassadörer visar det hur viktigt vårt arbete i Piratpartiet är. De folkvalda idag verkar mer vara ute efter att vinna över utvecklingen än att representera befolkningen. Det vill vi ändra på, säger Christian Engström, Piratpartiets toppkandidat till EU.

Att förklara kulturskatten The Pirate Bay för olaglig är att skjuta bredvid målet och föra utvecklingen tillbaka. Det är fel väg anser Piratpartiet. Internet, som idag blivit en integrerad del av samhället, är under ständig attack från särintressen som bedriver lobbyverksamhet i EU.

– Vi har länge varit en ledande IT-nation, men med sådana här åtgärder ser vi snabbt till att hamna på undantag och bli beroende av andra nationers godtycklighet. The Pirate Bay är en unik plattform för kulturspridning mellan vanliga människor och för oberoende artister. Det vill vi bevara.

Dagens folkvalda har för klent på fötterna för att stå emot eller många gånger ens inse att medborgarnas rättigheter trampas på.

– Anledningen till att Piratpartiet finns och behövs har sällan varit tydligare. Domen är vår biljett in i Europaparlamentet, avslutar Christian Engström. Fildelning är positivt för samhällsutvecklingen, vilket dagens unga väljare förstår.

90 minuter kvar

Om 90 minuter kommer domslutet mot The Pirate Bay. Peter "Brokep" Sunde, Gottfrid "Anakata" Svartholm Warg, Fredrik "TiAMO" Neij, och Carl Lundström. Piratrörelsens och internets front. Ska historien upprepa sig som den gjorde med Guillou (den jäveln, för övrigt), eller ska vi inse att det är juridiskt fel och dessutom lönlöst att döma dem?

Vinnes vi har vi klarar stage one of three. Vi kan inte vänta oss att det är vunnet förrän vi har slagit dem i HD. Jag publicerar domslutet efter religionslektionen.

Här berättas den om en rysk gatufest till stöd för hjältarna som nämndes tidigare. Vet att ni har folkligt stöd. I Sverige och resten av internet!

Emmaboda

Från Emmabodabloggen:

IPRED

Nu skjuter musikindustrin sig själva i huvudet. Och vi känner liksom... att lägg ner nu innan det är för sent, medan kidsen fortfarande är intresserade av ny musik. Emmabodafestivalen tar absolut avstånd från musikens dödgrävare, och vi kräver upprop mot IPRED inom musikindustrin. Skulle någon artist pågrund av detta vägra att spela hos oss är det okej... vi klarar oss utan er.

Admin och resten

Synd bara att det är så dåliga band som spelar där. Annars kanske man skulle ha åkt!

Öppnar för diskussion

Från HAX, som är med i artikeln:
Expressen har en ganska satsig artikel om gemene svenssons cannabisvanor. Kanske är det här någonting som kan öppna för debatt. Jag är personligen inte för en legalisering, men jag är absolut för en öppnare debatt. I nuläget är vi fast i samma PK-sits som när vi vill diskutera barnporr, högerextremism och pornografi. De som är snäppet mer drogliberala än vad som är politiskt korrekt är antingen pundare, musiker eller vänsterextrema. Diskussionsnivån skildrades av Timbuktu i Legalisera från "Wåtts Dö Madderfakkin Diil?":
"Det [Cannabis] är en inkörsport till tungt knark tillslut.
Individuella exempel blir en stämpel.
Socialstyrelsen drar gränsen med ett stängsel
och varnar föräldrar att det finns en farlig chans,
om ert barns rum pryds av en Bob Marley-plansch,
att dom missbrukar ganjah, hasch och knark.
Och måste ges en rejäl ansvarsspark."


Och folk dör ju inte av Spice, som sägs vara sämre än Cannabis.

Tidiga resultat av IPRED

Finns egentligen bara ett sätt ett samhälle som Sverige kan reagera på hot. Rädsla. Och vissa väljer att utnyttja rädslan. Det är sorgligt att se att falska kravbrev redan skickats ut. Så om ni får ett påstått mail från APB (Antipiratbyrån), kan ni nästan slänga det med direkten.

För er som inte registrerat er på sidan IPRED Watchlist bör göra det. Ni får en varning när någon upptäckt att er IP begärts ut. Jag funderar själv på att börja arbeta för sidan med myndighetskontakt när jag har tid. Kolla även deras wiki.

Extra: HAX tipsar om Obama Jugend. Inga källor på nyheten. Vet någon om det stämmer? Hade itne förvånat mig.

EDIT: Ni hittar ännu mer om Obama Jugend i ett annat av författarens inlägg.

Dataintrång och förtal eller När the good guys är the bad guys

Nu rapporterar Brokep och Rick Falkvinge tillsammans med Aftonbladet om APBs (Antipiratbyrån) kriminella handlingar. Förutom klassikerna APB gör (Dataintrång, förtal, olaga hot o.s.v.) höjs nu rösten om ett nytt brott. Falkvinge skriver:
"Enligt Brokep finns det ett videoklipp på när Henrik Pontén berättar att Rouge, infiltratören på Bahnhof, fick sexhundratusen kronor mer eller mindre i handen för sitt arbete.
[...]
Det som plötsligt slog mig är frågan varför Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten inte är mer intresserade av Antipiratbyråns verksamhet. En utbetalning på svartlön på sexhundratusen kronor till en person är inte småpengar — kroggruppen på Stockholmspolisen skulle hjula på kontoret av lycka om de hittade något så flagrant. Här finns det ju i svart på vitt."
Annat intressant är hur svenska politiker börjat se det effektiva i det här med skitsnack och smutskastning. Jag märkte det redan när man gav sig på Littorin för att han kommunicerade med sin flickvän på ett annat sätt än han bemöter kollegor i arbetet. Nu har man på politikerbloggen givit sig på Rick Falkvinges facebookvanor också. Nyheten är som följande:
"Rickard Falkvinge, som tidigare hette Dick Augustsson, använder sig av Facebook för att ragga tjejer inför sin landsomfattande turné som partiledare för Piratpartiet."
Badlands Hyena kallar det för en sexskandal och gör sig lustiga över att man försöker kritisera Falkvinges trovärdighet genom att poängtera att han inte har behållit det namn han vid födelsen gavs. Och de har all rätt att göra sig lustiga. Den egentliga förklaringen ges i Sydsvenskans upphovsrättsspecial. Om bara politikerbloggen hade lagt mindre tid på smutskastning och mer tid på efterforskningar kanske de hade kunnat producera nyhetsvärde och trovärdighet också. Men det är kanske sekundärt i svensk politik? Ger politikerbloggens inlägg samma svar som "Karl-Alfred":
"Ännu en journalistisk bragd av Se&Hör… Jag menar Politikerbloggen."

Porrskatt

Nu har det börjats igen. Hanna Lindberg på Metro vill ha porrskatt (Badlands Hyena). Vad har hon för argument?
"Dan därpå fick jag en idé. Minns ni när Gudrun Schyman för några år sen ville införa en mansskatt?

Alla var emot, till och med kvinnojourerna. Att straffa alla för någras brott är både dyrt och dumt.
Vi kan göra som Italien istället, slog det mig.

Införa porrskatt."
Redan där har hon gjort en extremt farlig generalisering. Och helt, till 100 %, ogrundad.

Men säg att vi köper det. Igår fick jag en siffra av Peter Sunde (Som brukar ha koll). 70 % av internet är porr. Säger inte det någonting om efterfrågan?Är 70 % av alla internetanvändare förövare?
Ska vi lägga skatt på 70 % av internet? En straffskatt till råga på allt?

Jag får känslan av att detta bara är ännu en av de många PK-idioter som hittat någonting de inte tycker om, och använder PK-argumentation för att försöka förbjuda det för oss andra nio miljoner. Det säger hon ju själv i sista raden till och med:
"Dessutom skulle jag kanske slippa handla min kvällsmat i en porrbod."
Ungefär som att jag skulle vilja slippa handla min kvällsmat i en affär som säljer skvallerpressen. Eller en vegetarian som inte vill handla bland köttet. Alkoholister som inte vill gå bland ölen.
ICA är en stenhård miljö. Sluta whina så kanske du till och med överlever mathandlandet!

Vart vill han?

"Bloggmobbning

Mildners argumentation är typisk för bloggmobben, och hör hemma där ute, replikerar Jan Guiliou.

I den så kladdade bloggosfären föreslås då och då att mina böcker ska brännas på bål som straff för att jag är emot nätstölder. Det kan vara dessa för bloggmobben typiska fenomen som Anders Mildner (Expressen 3/4) syftar på, när han fäller en krokodiltår över hur ”modigt” vissa författare ändå uppträder när de låter sina förlag försöka sätta fast några av de värsta tjuvligorna."

Så inleder Jan Guillou en av hans nya krönikor. Vad vill han vinna på det? Tycker han det är kul att vara allmänt ohyfsad? Jag vill avsluta mitt inlägg med samma ord som Guillou avslutar sin krönika:
"Det förvånar mig att man släpper in sådant i riktiga medier."

Vad vi redan redan visste vet nu också gammelmedia

SvD Brännpunkt har också fått upp ögonen för APB (Antipiratbyrån). Hur de använder starkt illegala metoder, vägrar redovisa dem, och ändå tillåts utföra polisens arbete. Dessutom för att skaffa bevis för ett brott som inte nödvändigtvis har skett. Och alla gamla brott. Åtskilliga intrång. förtal. Falska anklagelser. TPB har iallafall följt lagen (och snart har vi ett domstolsuttalande på det). Är det inte dags att anmäla APB snart?

Antipiratbyrån kan ha begått dataintrång (André Rickardsson)

Är minskad yttrandefrihet verkligen respekt?

Nu har Pakistan, som representanter för Organisation of the Islamic Conference (56 länder runt mellanöstern med allt från teokratier till muslimska monarkier), fått igenom sin resolution om förbud mot kritik av religioner. de skriver bland annat:
"Noting with concern that defamation [negativ kritik] of religions, and incitement [uppvigling] to religious hatred in general, could lead to social disharmony and violations of human rights, and alarmed at the inaction of some States to combat this burgeoning [växande] trend and the resulting discriminatory practices against adherents [anhängare] of certain religions and in this context stressing the need to effectively combat defamation of all religions and incitement to religious hatred in general and against Islam and Muslims in particular,"
Tre saker är väldigt intressanta här. Att de vill "effectively combat defamation of all religions". De vill slåss mot kritik mot religion. Inte religiösa, religion! De vill bekämpa en idé. Nästa sak är att de speciellt syftar på kritik mot "Islam and Muslims in particular". Behövs det kommentera att de riktar in sig speciellt på sin egen religion i en mellanstatlig organisation som FN? Det tredje är att de talar om att kritik av religion stör "harmonin". Detta leder mina tankar till totalitära system och deras begränsningar av kritik.

Har detta fått några reaktioner i Sverige? Redan den 29/3 nämnde jag det i förbifarten. Debatten hade inte kommit igång. Henrik Alexandersson hade skrivit om det.
Nu tas det upp i SvD Brännpunkt också av Arne Ruth och Dilsa Demirbag-Sten. Angående vilka som lämnade in resolutionen till FN (läs tidigare i inlägget) skriver de:
"Islamofascistiska regimer som lagligt stödjer stening av kvinnor, lynchning och mord på homosexuella, eliminering av oppositionella, förföljelser av minoriteter och andra religiösa grupper vill nu tillskansa sig också monopol på religiösa tolkningar."
Vidare skriver de:
"Vi är fria att säga vad vi vill så länge våra ord inte innefattar förtal och ärekränkningar mot individer eller hets mot folkgrupper. Ideologier och religioner definieras naturligtvis inte som ”folkgrupper”. Man får tycka och säga vad man vill om exempelvis kristendomen eller liberalismen."
Jag är medveten om att många vill skilja på religion och politik. Och istället för att argumentera mot den åsikten tänker jag berätta hur det faktiskt är. Resolutionen kommer från länder vars politik utgår ifrån en mindre samling människors tolkning av deras egen religion. I dessa länder är politik per definition religion. De vill alltså förbjuda kritik mot deras politiska, i talande stund totalitära, system. Detta är sanning i dessa länder redan, men de vill lagstadga ett internationellt förbud mot kritik av deras system.

Detta gör det ännu intressantare att de vill ha ett specifikt förbud mot islamkritik.

Är detta acceptabelt?
Tydligen är Barack Obama, enligt definitioner av bl. a. Jan Guillou, tjuv! Vad kallar vi annars de som bryter mot upphovsrätten? Barack Obama måste ha begått stöld och inte upphovsrättsbrott! Rätt måste vara rätt, särskilt i juridiken och politiken. Eller hur antipirater?
- Från Scaber Nestor

Pär Ström på GenusNytt sammanfattar ännu en artikel skriven i blind ilska bra med orden:
"Hon hävdar att män i allmänhet hatar kvinnor och att man ofta generaliserar när kvinnor ska beskrivas."
Vem generaliseras?

Intressant

Quis custodiet ipsos custodes?

Marcin har återigen hittat tecken som starkt antyder att antipiraterna sysslar med olagligheter:
"Problemet är det kommit till min kännedom att det här är en stängd och helt privat FTP-server. Bokförlagens piratjägare har inte haft legitim tillgång till den här servern, eftersom ingen utomstående kan komma åt den. Hur har informationen och datan då samlats in?"
Poliser följer iallafall oftast lagen. Var det det här vi ville ha IPRED till?
"Welcome to Sweden. Former home to legal security."


Note: Citatet på latin ovan: "Vem vaktar väktarna?"

Ipredia

IPRED har nu trätt laga kraft. I kampen IFPI mot demokratin har IFPI tagit ett till poäng. Isobel, som också skriver om IPRED avslutar med orden:
"Ipred är del i en kontrarevolution. Ännu kan vi bara hoppas att vi, vi som är internet, klarar att mota den."
Hur ska vi gå till väga? Opassande-Emma hade en idé som nu med ett pressmeddelande skickats ut till alla över 12 000 piratpartister, och finns att läsa om här och var. Idén är att från bottennivån släppa lös internet. Väldigt många idag har en router som sänder trådlöst. Deaktivera lösenordsspärren på routern och döp om nätverket till Ipredia!

Ipredia bör få två effekter:
1. Internet blir friare och mer lätttillgängligt. Plötsligt kan du använda din iPhone eller bärbara dator på trottoaren i innerstaden utan att behöva betala, liksom snubben du temporärt leechar internet ifrån kan göra när han är utanför huset.
2. Domstolarna får det svårare. Väl i domstolen kan du hänvisa till iprediaidén. Den är kanske ur juridisk synpunkt dum, men den är fortfarande inte olaglig. Och om en åklagare kritiserar ipredia har han plötsligt gjort rättegången politisk. Slutsats: Alla kan fildela såväl som fuldela från din router utan att riskera straff.

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper