Dagbok inför 2010

Nu blir den här bloggen personligare, läs annars isakgerson.se. I'll start.

Jag ser ljust på framtiden. Jag ser ljust för att jag ser goda tecken på ett bättre Sverige i framtiden. Jag ser tecken som säger att jag såväl som Piratpartiet kommer få mer inverkan på opinionen såväl som själva styrandet i sig. Jag firade nyår med goda partivänner. Det var underbart. Jag vill tacka Jacob Dexe som stod för festen.

Jag har diskuterat en del med Erik Josefsson om hur man kan integrera internationell politik i riksdagsvalet. Jag själv gillar inte att diskutera internationell politik, då man brukar fastna i EU som tyvärr brukar vara mycket av ett orosmoment tack vare deras syn på kopieringsförbud, annan immaterialrätt och deras väldigt restriktiva syn på internet. Men eftersom internet är nationsgränslöst funkar det inte att tänka i termer av nationellt hela tiden. Som internaut blir det svårare och svårare. Efter att märka hur det franska, iranska och kinesiska internet påverkar det relativt fria svenska kan vi inte sitta och rulla tummarna här.

Vi diskuterade även hur EU-politik kan bli nationell politik. Erik Josefsson vill skriva implementationsguider för de kommunikationsrestriktiva direktiv som Sverige har kvar att implementera. Vi talar IPRED2 och ACTA särskilt. Erik Josefsson informerade mig om att det troligen räcker med att en enda medlemsstat klagar på datalagringsdirektivet och hänvisar till artikel 8 i Europakonventionen (om mänskliga rättigheter).
Envar har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv sitt hem och sin korrespondens.
Kan Sverige bli detta land? Är det så enkelt för oss att värna våra rättigheter. Jag är övertygad på att ett Piratparti i riksdagen skulle kämpa för det. Jag skulle se till att det hände.
Vi diskuterade även en svensk version av Internet Bill of Rights. Om jag kommer in i riksdagen ska jag lägga en motion om grundlagsändring. Jag vill att grundlagen ska försvara rättigheter på internet på samma sätt som den försvarar våra rättigheter i skrift. Men det ska vara omformulerat för att gälla kommunikationsinfrastruktur. Jag kommer snart publicera ett inlägg om det på isakgerson.se.

Just nu sitter jag på tåget mot Uppsala och njuter av att jag får gratis trådlöst internet. Min bibel till livet är boken MAckt, broccoli och kopimi. Det föreskriver just att
064. Hävda bestämt att alla ouppkopplade datorer är trasiga.

I Uppsala ska det planeras Parley. Jag tror det är ett bra sätt att connecta med piraterna i mitt framtida säte samtidigt som jag gör något sjukt produktivt. Min upplevelse var att Parleyt vi hade i Linköping förra året var otroligt bra för piratpartiet (Och väldigt kul). Jag funderar även på att kandidera till kommunalvalet där, men det måste jag diskutera med dem och gör det helst i köttvärlden (Ja, jag är lite fleischiskt old school). Dessutom måste jag hitta någon att skriva in mig hos över våren, eftersom jag inte flyttar förrän i sommar.

Imorgon kommer röstresultaten för förbundkongressen. Jag räknar med att bli vald som ombud. Jag har frågor att driva både som Ung Pirat och Piratstudent. Piratstudenterna är fortfarande i en ung fas, men utvecklas som energiskog. Jag tror att Piratstudenterna kan komma att bli en otroligt viktig del av piratpartiet. Varifrån skulle kunskapsevolutionen komma om inte från studenterna och lärosätena? Jag tror stenhårt på Piratstudenterna.

Till sist: Jag förväntar mig en vår fylld av patent, designskydd, mönsterskydd och andra kunskapsmonopol. Med vår RepRap* kommer vi kanske kunna åstadkomma en TPB-effekt på patentlagstiftningen. Drömmen är att se en illegalisering av patentintrång för privat bruk innan valet 2010. Det kan ge oss samma boost som illegaliseringen av upphovsrättsintrång för privat bruk 2005 gjorde 2006. Kanske bör vi själva börja diskutera det när RepRapen spridit sig. Jag har iallafall hög tilltro till att RepRapen kan hjälpa oss i patentdiskussionerna.

*RepRapen är en billig 3D-kopiator. Den har ett sådant pris och en sådan storlek att det är realistiskt att hoppas på att den börjar dyka upp i medelsvenssonhemmen. Den kan kopiera faktiska föremål, just nu i hårdplast. Det innebär att den kan kopiera patent-, mönster- och designskyddade föremål som man laddar ner från en lämplig pirathemsida, t.ex. The Pirate Bay. Den är även self-replicating. Den version vi äger kan kopiera 50% av delarna till sig själv. Version två kan kopiera 60% av sig själv. Evolutionen fortsätter.

2 kommentarer:

Urban Koistinen sa...

Jag tror RepRapen vore bra att ha med när vi är på Pride. Mycket roligare och mer piratistiskt än Singstar.

ehj sa...

Tja, vad skulle kommissionen göra om Fredrik eller Mona skickade ett brev på finaste brevpappret där det stod:

Bäste Barroso,

Det är min bestämda uppfattning som statsminister och representant för den demokratiskt tillsatta svenska regeringen, att Datalagringsdirektivet inte är "nödvändigt i ett demokratiskt samhälle" och därmed står i direkt motsats till Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Jag känner att det vore olämpligt och vådligt för Kommissionen att försöka föra en medlemsstat inför domstol, och ber därmed respektfullt Kommissionen att avstå från detta.

Med vänlig hälsning,

Rosenbad, 19 september 2010

Mona/Fedrik (eller vem det nu blir)


Om jag var stadsvetare skulle jag ta reda på hur exakt ett sånt här brev skulle formuleras. Sen skulle jag jobba för att det blev en del i förhandlingspaketet/valplattformen. På så sätt skulle den svenska valrörelsen bli en internationell angelägenhet...

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper