Tal till nationen 10/10 - 09 angående FRA

Eftersom jag ändå inte kommer hålla talet, och inte ens kunna närvara på demonstrationen, slänger jag upp talet här.
Jag står här idag för att berätta för er om vad som är farligt. FRA-lagen är ingen farlig lag. Den kommer bara slå mot terrorister. Mot deras kommunikation och deras propaganda. Eller hur?
Jag vill prata om vad som faktiskt är farligt. Det som är farligt för demokratin är när man begränsar rätten till tyckande. Själva åsiktsfriheten, och rätten att uttrycka den.
Som i Litauen, där det sedan den sextonde juni i år inte är tillåtet att sprida så kallad "homosexuell propaganda". Eller i Irland, där man sedan den tjugotredje juli i år inte fått kritisera religioner.
Eller Tyskland, där man fängslas för att man kritiserat hur historien skrivits.
I Frankrike den femte juni anhölls en fransk bloggare för att på sin blogg ha framfört kritik mot regeringen. Hon hade kallat en minister för "lögnare".
Detta är farligt. Sådan diskussionsförbud hotar på allvar demokratin. Det är att begränsa yttrande- och tryckfriheten. Demokratins grundvalar. Signalspaning är blott vad som behövs för att uppnå och upprätthålla den typen av omfattande individuell censur.
Samtidigt ska vi inte glömma att alla nämnda länder är EU-länder. Vi går mot en mer och mer gemensam lagstiftning. Och med direktiv som IPRED och Datalagringsdirektivet går vi mer och mer mot en gemensam repressiv lagstiftning.
Vi kan rycka på axlarna och säga att FRA inte berör oss. Idag har vi lagliga åsikter. Men vet vi att vi har det imorgon?
"Gestapo ansåg inte att Anne Frank hade rent mjöl i påsen".

4 kommentarer:

Mattias Andersson sa...

Bra skrivet! Det är precis det här tänket man måste få fram. Tyvärr verkar folk ofta vara immuna mot sanningen även om den står och knackar på dörren. Man vill helt enkelt tro bra om Sverige, det vill väll alla, även jag.

Att både Frankrike, Irland, Litauen och i viss mån England har gått väldigt långt i att förtrycka yttrandefriheten är väldigt allvarligt. Länder i Europa, våra grannar, länder i västvärlden.

Niklas Starow sa...

Fan att jag inte såg detta förrän nu, jag hade kunnat hålla det åt dig på malmödemon.

E-mannen sa...

Jag såg en snubbe som var sjukt likt dig på demon!

Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

Mattias: Tack! Det värmer!

E-mannen: Jag var där. Sjuk som en slyna på aids, men där. Dock var jag struken ur talarlistan sedan innan. PP hade redan många talare.

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper