Piratpartiet måste bygga

Ibland känner jag att hoppet inte finns där. För mig handlar Piratpartiet om att bygga, inte rasera. Ändå är det det man ser av oss. Man ser oss tala om att riva upp FRA-lagen, om att störta skivbolagen, att sluta skydda människor.

Men det konstruktiva? Vad hände med allt talet om att bygga? Under EU-valet var vår stora grej bygghjälmar. Var det bara tomt prat? A revolution without dancing is a revolution not worth having.

Det är upp till framtidsklustret att ta tag i byggandet. Vi måste visa att vi inte bara river kunskapssamhället, utan också bygger det fria och neutrala internet. Visa att vi inte störtar skivbolagen, utan bygger den nya kulturen. Visa att vi inte dödar folks trygghet, utan ständigt arbetar för fritt tänkande och positiva friheter att agera. Att vi bygger ett samhälle. För liksom arbetarrörelsen inte bara rev ner det ojämlika samhället som industrialismen resulterat i utan även byggde en miljö där produktionen kunde maximeras på rättvisa villkor bör vi bygga ett samhälle där kunskapsutbyte kan maximeras på lika villkor för alla. För att detta ska vara möjligt kan inte samhället dela upp oss i producenter och konsumenter av kultur, vi måste vara deltagare. På samma sätt som arbetarrörelsen tog oss från underklass och överklass närmare medborgare i ett jämlikt samhälle.

Så fortsätt bygga. Istället för att klaga på skivbolagen, studera modern kultur och presentera din lösning på hur man kulturmaximerar och hur man gör detta på bättre villkor. Bygg vårt kultursamhälle istället för att riva det gamla. Kom ihåg tankesättet. Tänk aldrig att något måste bort, tänk att det måste ersättas eller förändras. Kom ihåg retoriken. Tala inte om storebrorssamhället utan att berätta om alternativet.

Fortsätt vara visionära, först då kan vi skapa. Fortsätt bygga och öppna upp för skapande. Varför? Vår politik genomströmmar hela samhället, vår kompetens behövs. Vi har ett samhälle att bygga, och för det syftet MÅSTE piratpartiet vara här för att stanna.


Framtidsklustret, och just den här gången med Piratstudenterna i spetsen, har en artikel på gång om visionerna kring internet och kunskap på universitetsnivå. Även om jag är informationsnihilist personligen blir nog tidningen lite pissed om jag läcker den innan publicering. Vi ses när den trycks. Vill du delta i framtidsklustret? Var det! Vi twittrar under #Framtidsklustret och bloggar om framtidsklusterämnen. Vi diskuterar framtidsklusteridéer.

6 kommentarer:

Series and Videos sa...

Helt riktigt Isak! Du börjar bli riktigt duktig! Om vi fortsätter att bara rasera allting som vi byggt upp kommer vi inte ha något kvar. Det gäller att vi bygger på det vi har nu och tar bort det som hindrar utveckling. Utveckling är trots allt det som gör oss till människor!

Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

Framför allt är utveckling det som skapar en hållbar politik. Om jag ska dra en parallell så är det därför jag inte gillar miljöpartiet. De har en miljöpolitik som handlar om att rasera en befintlig industri snarare än att bygga upp en grön industri eller bygga om den existerande.

Olof Bjarnason sa...

Så sant som det är sagt.

Jag har en idé som är väldigt vi-bygger-kunskapssamhället. Handlar om en matte-tränings-mjukvara för tonåringar, som installeras som "skärmsläckare", där övningarna byggs upp av ett community. Skulle skriva ihop ett inlägg om det och någon bild så det inte blir sådana här kommentarer lite varstans om idén ;)

obeveklig sa...

Jag kan bara fylla i (+1) och hänvisar rakt till ett eget blogginlägg sen oktober: PP sluta gnälla

Rikard sa...

Det ligger väldigt mycket i det du säger. PP talar sig gärna varma om Kunskapssamhället men när man pressar dem på vad det innebär så tar det snabbt stopp.

Det PP förmår prestera i sakpolitik landar oftast i nedläggning av FRA och stoppandet av mängder med lagar och avskaffandet av patentsystemet.

Vilka medel man vill sätta i t ex patentsystemets ställe saknas det visioner om. Svaret blir alltsomoftast "Patent behövs inte". Så bra.

Kunskapssamhället implicerar i mina öron någon vision om kunskapsöverföring. Men i PPs program finns ingen utbildningspolitik pga beröringsångesten över allt som inte finns i något av PPs tre ben Upphovsrätt, Övervakning, Patent.

Internet talar man sig varm om som "vår tids största verktyg för demokratisering" osv. Men man har ingen åsikt om hur man ska se till att alla får tillgång till detta verktyg (jag har försökt lyfta frågan om överbyggande av den digitala klyftan, om att skriva in internetaccess som en samhällelig infrastruktur som alla medborgare har rätt till, så som skett i Finland mfl länder. Men det kraschar på att "Men det kostar ju pengar och vi har ingen åsikt i skatte- eller fördelningspolitik".)

Att man frigör enorma pengar genom att lägga ned FRAs övervakning, stoppa datalagringen osv verkar man inte låtsas om pga beröringsångesten med att ta ekonomiskt ansvar och fördela om pengar ut statskassan...

Jag hoppas framtidsklustret har mindre beröringsångest och mer faktisk politik och egna visioner än nuvarande partiledning verkar besitta!

Lycka till!

Olof Bjarnason sa...

Rickard;

Du har minst en poäng där. Vare sig PP vill det eller ej frigörs resurser om FRA-lagen rivs upp, likaså vad gäller datalagringsdirektivet.

Dessa medel skulle kunna användas för att rusta upp gamla datorer som skulle slängts på sophög annars, och säljas till billig peng, "surfdator". För internet *är* en del av "samhällskontraktet" i dagens Sverige - ingen tvekan. De som saknas internetaccess tvingas kontakta släkter/vänner då och då för att lösa sina vardagsbekymmer. Därmed borde internetaccess vara en rättighet i samhället, precis som det finns access till vårdcentraler.

Detta betyder inte att jag är vänster eller något, det betyder inte heller att jag är höger. Det betyder bara att jag är pirat och för ett världsomspännande kommunikationsnät vid namn internet.

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper