Polisens snedsteg på forsken

Igår gjorde polisen en razzia hos en svartklubb på kulturhuset Utkanten. Sydsvenskan skriver om det och polisen har skickat ett PM om händelsen. I vanlig ordning. Enligt polisens PM om händelsen beslagtogs 43 flak öl, beslagtogs 39 flaskor starksprit, 66 liter vin, 6 slangbomber, 3 grön laserpekare, 4 expanderbatonger, 3 sprayburkar med pepparspray, uniformsbyxa och båtmössa tillhörande polisen och slutligen en mycket kraftig slangbella. Punkt. Inget mer.

Vad polisen INTE berättar i sitt PM, eller någon annanstans var:

1) Tekniska roteln var där. För att stänga en svartklubb (!?)

2) Polisen var även uppe i ovanvåningen av Utkanten och beslagtog ett större tiotal datorer samt annan elektronisk utrustning som inte hade något med svartklubben eller andra olagligheter att göra. Denna utrustning tillhörde den legala föreningen forskningsavdelningen.

Jag ser två problem. För det första att polisen, med sitt våldsmonopol, beslagtar utrustning från vanliga ideela föreningar. Det är absurdt och antidemokratiskt. Polisen ska inte få fungera så. Men dessutom implicerar pressmeddelandet från polisen att de aktivt undanhåller information om sina arbetssätt. Och det blir ännu värre av att tillslaget från forsken kan tolkas som ett sätt att stänga ner en förening som de inte gillar. Forsken gör inget olagligt, men de lär sig att göra saker som kan användas i illegala syften. Ungefär som kampsport och ingenjörsutbildningar.

För mer info: Läs hos Peter Sunde, Christopher Kullenberg, Gustav Nipe, Göran Widham (2), Scaber Nestor, forsken själva och forskens bambuser där ni kan se filmer de spelade in under gårdagen (under och efter razzian).

EDIT: Sydsvenskan har kommit med två nya artiklar. Sydsvenskan visar att de kan gräva.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Gillar liknelsen med ingenjörsutbildning och kampsport. Har någon tipsat gammelmedia?

Kim Müller sa...

Till skillnad från vad de flesta tycks tro så har polisen ingen skyldighet att uppge för allmänheten vad man tagit i beslag! Det är bara en generös service att man berättar om delar av beslaget och uppenbarligen har man skäl att tiga om datorerna - so what? Bara löjligt att tro att polisen skulle 'mörka' en så offentlig åtgärd. Det bästa är att då FU-ledaren gett beslut om husrannsakan och beslag så kommer man även att helt fritt kunna kopiera och tömma alla hårddiskar etc! Nog en och annan pajas som skruvar lite på sig just nu!

Anonym sa...

Gaaaah! Använd inte ordet våldsmonopol i seriösa sammanhang - det är i sak korrekt (nåja) och du använder det på rätt sätt, men ordet används annars enbart av skitungarna som låtsas vara vänster när de på nåt sätt söker motivera varför de också ska få utöva våld (kasta gatsten osv). Hur logiken går ihop alls är en öppen fråga, men så är det i alla fall. Och jag blir helt magsjuk i kroppen när jag ser folk med (pp) bakom namnet bete sig det minsta som de opolitiska våldsverkarna. Tack!

Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

Du missförstår mig. Jag klagar inte på något sätt över våldsmonopolet. Jag tycker det är otroligt viktigt, som du kan se på http://isakgerson.blogspot.com/2009/08/varfor-valdsmonopol-ar-viktigt.html

Däremot så tycker jag också det är väldigt viktigt att den grupp människor som har våldsmonopolet sköter sig.

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper