Rea - Behind the scenes

När Far & Son (Bl.a. Frej från SMK) intervjuades för pseudojournalistikbarnprogrammet Rea var det inte Rea själva som satt på allt videomaterialet. Far & Son själva filmade hela intervjun och lade upp den i stort sett oklippt.

Nu måste man veta vad Rea är för program. Rea ska vara ett granskande program ur barnens synpunkt. Det är barn och ungdomar som gör reportagen och intervjuerna. Lite Janne Josefsson på dagis helt enkelt. Tror man.

Det första man reagerar på i Far & Sons video är att det inte är tjejen som ställer frågorna. Det står en vuxen man i bakgrunden och säger åt henne ordagrant vad hon ska säga! Man kan då dra slutsatsen att det hela är en bluff för att skapa den unga imagen. Annars hade ju den vuxna mannen lika gärna kunnat ställa frågorna själva.

Nästa sak man reagerar på är när en (vuxen, igen) reporter går in och säger åt Far & Son vad de får säga. I ett granskande program. Första gången lite lätt när de berättar om sin och den allmäna inställningen till lagen. De tar upp t.ex. illegal fildelning (som är olagligt men accepterat) och tidelag (som är lagligt men inte socialt accepterat), bidragsfusk och matsnatteri. Reportern säger dessutom åt Far & Sons egna filmare att stänga av kameran.

Men interbjun fortsätter. Man märker på Reas frågor att de vill komma åt att illegal fildelning är negativt, men Far & Son vägrar. De talar gott om illegal fildelning hela tiden och stoltserar med att de lagt upp sin senaste låt med video på TPB. Och hur enormt mycket de tjänat på det. Till slut avbryter samma vuxen som innan och säger:
"Förlåt, men måste ni vara så jävla struliga?"
De diskuterar vad de får och inte får säga. När dom ska köra igång igen frågar Frej:
"Ok, men vad är frågan nu, och vad är svaret?"
Simon fortsätter:
"Det finns ju ingen poäng med att du säger vad Frej ska svara!"
När de diskuterar vad nästa fråga ska vara och reportern ber om förslad säger Simon vitsigt:
"På vad frågan till ditt svar ska vara?"

Tack Rearedaktionen (Inte ni som syns i TV alltså, utan femtioplussarna som skriver ert manus) för ett oberoende granskande program, där sanningen framförs och inte det som är politiskt korrekt. Det har vi längtat efter. Synd bara att Far & Son släppte fram sanningen ändå.Vet någon om det här sändes?

1 kommentar:

Anonym sa...

Nej, inte i den versionen. Eller, de sände inslaget om fildelning, men de hade en intervju med nån annan artist istället.

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper