Har piraterna en dold agenda med The Pirate Bay-affären?

Publicerad på Newsmill idag:

"Isak Gerson om Köpet av Pirate Bay

Har piraterna en dold agenda med The Pirate Bay-affären?

Affären där The Pirate Bay köptes upp av ett börsnoterat företag har chockat piratrörelsen. Pressmeddelandet på sidans officiella blogg har fått nästan tusen kommentarer, de flesta väldigt arga. Men är syftet verkligen att ta död på piratrörelsen för att sedan ge bort pengarna? Affären förbryllar!

Om författaren

Isak Gerson är pirat, piratpartist och politisk bloggare på isakgerson.blogspot.com

The Pirate Bay köptes upp av Global Gaming Factory X AB för 60 miljoner kronor häromdagen. Ett köp som vid första anblicken förbryllar och förargar större delen av piraterna på internet. The Pirate Bay och de drivande bakom, Fredrik Neij, Gottfrid Swartholm-Warg och Peter Sunde, har alltid hållit vinstintresset utanför The Pirate Bay. Något som bekräftas i en intervju i Eftersnack från 2006, där Peter Sunde säger "Hade vi velat bli rika på det här hade vi inte haft någon som helst politik bakom oss. Det dummaste man kan göra är att blanda politik och pengar tror vi. Om vi håller käft om det och lyder upphovsrättsindustrin och försöker gå dem i fotspåren liksom, då kanske man skulle kunna tjäna lite pengar på det. Det är ju inte vårt mål. Och hade vi gjort det idag hade ju alla sett oss som svikare iallafall. Så då hade vi förlorat alla besökare. Så det skjuter sig självt."
Men varför frågar man sig då, säljs The Pirate Bay till ett börsnoterat företag, som dessutom enligt sitt pressmeddelande om köpet tänker göra om sidan till en laglig "affärsmodell"? Ett företag som vill skapa en tjänst som "tillgodoser kraven och behoven från alla parter; innehållsleverantörer, bredbandsoperatörer, fildelare och rättsväsendet". Detta strider mot de principer som The Pirate Bay alltid stått för. GGFX säger i pressmeddelandet att de vill vika sig för rättssystemet och upphovsrättsinnehavare på ett sätt som skulle göra att informationsfriheten skulle gå förlorad.


Detta skulle The Pirate Bay i sin nuvarande form aldrig göra.

Låt oss se vad som kommer hända med pengarna. Enligt Peter Sunde själv, och enligt The Pirate Bays officiella blogg, kommer pengarna gå till en fond som kommer finansiera projekt för yttrandefrihet, informationsfrihet och öppenhet på internet, med andra ord centrala piratvärden. Peter Sunde har dessutom gått ut med att The Pirate Bays tracker, som är ännu viktigare än sidan själv, inte kommer säljas utan stängas ner. Uppmaningar kommer från Peter Sunde och många andra att starta egna oberoende och ocensurerade trackers för att hålla internet- och piratrörelsen vid liv.

Kanske hade piraterna en dold agenda med The Pirate Bay -affären. Kanske ville de ge sidan The Pirate Bay ett värdigt avslut samtidigt som de hjälpte piratrörelsen. För The Pirate Bay är trots allt inte bara en sida som kan köpas. The Pirate Bay är dess användare. Det är upp till oss att förvalta The Pirate Bays arv. Och användarna är med fonden nu sextio miljoner rikare. Sextio miljoner som kan användas för att sprida piratrörelsen och gynna våra värden, yttrandefriheten och informationsfriheten."

6 kommentarer:

Ivar sa...

Jag tror du har helt rätt här, låter som den vettigaste anledningen till affären. Sidan hade förmodligen inte haft långt kvar i alla fall som politiken ser ut för tillfället, och precis som du skriver så är TPB mycket mer än så. Förhoppningsvis kan pengarna användas väl. Mycket bra artikel!

Anonym sa...

hej

mathei sa...

Jaja, let's face the financial truth: the Pirate Bay var bara ett spännande tidsfördriv.
Nu är det dags att plocka ut vinsten, innan det går helt åt helvete.
Betänk att dessa herrarna har numera ganska goda insikter i vad som komma skall. Så nu kanske det är läge att göra 'HALT!'?
Sen så har de väl tröttnat, och vill gå vidare?

Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

Hej?

Ivar: Tack :)

mathei: Varför behöll de då inte vinsten?

Anonym sa...

Hej lillebror, du missar att pengarna skulle överföras till ett konto på Maldiverna (tror jag eller ngn annan ö utan utlämningsavtal med Sverige), vilket innebär att de kan åka dit och dela på pengarna efter de att de eventuellt fått sitta några veckor i fängelse... Det är antagligen så att att även pirater kan dras till stora skatter och ett liv i överflöd.:) Någon fond för utveckling etc etc ser ni nog aldrig, i så fall bara för småslantar! Annars så gillar jag din sida skarpt, brukar läsa den då och då för att hänga med!
/David

Anonym sa...

168MOTEL,臻愛,依蝶,東楓,桂林,水漾,開漳聖王廟,天池檜谷,長青祠,仙溪,不老溫泉,城隍廟,皮影戲,荖濃溪,觀音山,中山公園,壽天宮,寶來溫泉,石洞溫泉,月世界,太陽谷,大世界,靖王墓,橋頭糖廠,大瀑布,大鬼湖,小鬼湖內門,南海紫竹寺,錫安山,雞冠山,新養女湖,旗山老街,文物館,運動公園,穎達生態農場,歷史展示區,鵝鑾鼻,高爾夫球場,保力林場,四重溪,森林遊樂區,台鳳高爾夫球,蛤板灣沙灘,沙馬基島,社頂自然公園,八大森林樂園,佳樂水,龍鑾潭,白水泉瀑布,曹公祠,竹林,岩玄華山文化院,桃源溫泉,鳳儀書院,世紀大峽谷,海洋生物館,森林遊樂區,關山落日,南灣海水浴場,後壁湖,烏石鼻海岸線,海灣風景區,國家步道,阿里史冷泉,頭城老街,澳花瀑布,石觀音寺,大溪漁港,東澳灣,溫泉公園

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper