Sydsvenskan skjuter om

Och träffar rätt den här gången. De rättar sig själva efter missen om IPRED och trådlösa nätverk.
"Det är den som gör nedladdningen och begår den olagliga handlingen som är skyldig. Inte den som står för abonnemanget, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, en organisation som jagar olagliga nedladdare åt film- och spelbranschen."
Helt sant. Men varför envisas de med att alltid använda Pontén som kunnig på ämnet? Använd en oberoende jurist, eller någon från Piratbyrån kanske? De kan sådana frågor. Att de kallar honom Henrik Pontén och inte Pirate Pontén får man förlåta dem för.
"Där [IPRED] står det att om rättighetsinnehavaren vill få skadestånd av en abonnent måste han bevisa att det är abonnenten som har orsakat honom skada."
Detta inkluderar bevisa vem som satt vid vilken dator och genomförde brottet.
"Att spåra en olaglig nedladdare som utnyttjar någon annans nätverk är nästan omöjligt."
Ergo IPREDIA es.
"I Danmark har ett par abonnenter åtalats när utomstående gjort olagliga nedladdningar från deras nätverk. I samtliga fall har abonnenterna frikänts."
Väldigt viktigt att påpeka.
Tack Sydsvenskan för en informativ och bra rättning! Och för att ni lyssnar! Jättebra journalistik på andra försöket!

2 kommentarer:

Stinger sa...

Pirate Pontén heter numera återigen Henrik Pontén. Kolla på ratsit.se!

Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

Tekniskt sett heter han Henrik, men han är känd som Pirate ;)

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper