Iran, nu!

Situationen är allvarlig, men ändå positiv. Internet är under attack i ett land där demokratin är under attack. Det beror på att Iran har kommit så långt att de demokratiska krafterna har kunnat välja internet. Och när demokratiska krafter en gång valt internet är det svårt att stoppa. Men det kommer vara våld. Bloggare, twittrare och andra informatörer över internet kommer frihetsberövas och säkerligen dödas. För internet är ett stort, gigantiskt hot av enorm, nästan oändlig omfattning, mot diktatur!

Så här skriver Marcin de Kaminski från Piratbyrån:
"De senaste dagarna har det varit massiva protester mot påstått valfusk och oegentligheter i det Iranska presidentvalet. Det har stått precis överallt, så jag pallar inte länka. En sak som är riktigt oroväckande är att alla kommunikationskanaler till och från Iran nu tycks stängas.

Jag fick precis den här lägesrapporten via IRC:
* Gmail and GTalk are shut down
* Yahoo is shut down
* AIM is most likely shut down
* Phone lines are down
* HTTPS and other such protocols are down
* Iranian ISPs have been shut down
* They are trying very hard to close down the Iranian connexion to twitter and giving proxies they control in order to track down people (fake proxies run by feebs)
Med andra ord, alla stora sociala medier är blockerade. Såväl tele- som internetoperatörer stängs, och dessutom sätter säkerhetstjänsten upp falska proxy-servrar som fångar upp uppgifter om människor som försöker använda internet.

Det är ett totalhaveri för det öppna samhället när kommunikationskanaler blockeras. Särskilt allvarligt är det eftersom det just nu pågår saker i Iran som kräver spridning. Oavsett vad man tycker om de presidentkandidater valet stod mellan så är det vanliga människor som du och jag som blir jagade, slagna och massakrerade av den iranska statens säkerhetsstyrkor.

Nu gäller det att agera. Information måste spridas, och det fort. Boing boing har en bra guide till hur man kan agera. The Pirate Bay har också gett sig in i leken och länkar till en sida som visar vägen till hur man sätter upp anonyma proxyservrar, hjälper folk att kommunicera fritt och dessutom vilka vägar informationen kan ta. We Rebuild EU har också satt upp en sida med vettig info. Heja internet!

Det är återigen dags. Dags att bygga digital demokrati."
Läs hans inlägg på http://marcin.webbop.fi/post/56934
Och besök anonymous Iranhemsida http://iran.whyweprotest.net/

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men, men, men om Iranska dikta förlåt regeringen inte tillåter att man stänger ner internet så kanske det finns någon som kanske eventuellt en tid kommer åt internet fast de inte betalt sin månadsavgift och det vore hemskt. Vi utgår från att Iranska regeringen har goda skäl och intensioner med sitt agerande. Tänk på att de nu ev lyckats begränsa spridningen av barnporr från 70-talet.
/Gammelpolitiker

stroll sa...

Ääääh, de försöker inte tysta kritikerna. De försöker bara hindra den förhatliga fildelningen. :)

Vet att det ser hemskt ut, men är hoppfull. Det är på det här sättet demokratier föds. Upproret måste komma från folket, inte från USA, även om utomstående därefter kan hjälpa till.

piraten sa...

Jag har sökt på "Iran" och tankat hem filmer, om flera gör det så är det åtminstone många som seedar. Fildelning är bra!

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper