Piratrörelsen, internetrörelsen, demokratin

Som jag skrev innan arbetar stora delar av piratrörelsen för att främja det de älskar. Internet. The Pirate Bay (TPB) gör det. Piratbyrån (PB) gör det. Piratpartiet (PP) gör det. Även WeRebuild.EU och Anonymous gör det. Den gemensamma sidan iran.whyweprotest.net har satts upp som forum för internetvänliga iranier och iranvänligt internet. Piratpartiet har en guide på svenska till hur man kan hjälpa till.

Vi börjar även, långsamt men säkert att uppmärksammas. IDG.se, som är internetvänliga, skriver en bra artikel. I Expressen är det en artikel av Marcin (Piratbyrån, ligger också bakom TPB) och en ledare. På Newsmill skriver Christopher Kullenberg (Bakom WeRebuild.EU). DN har en artikel. SvD har tre.

Karl Sigfrid drar, tillsammans med VD:n för Black Internet, en intressant parallell. Vi förfäras av att Iran och andra totalitära regimer censurerar internet, medan vi i väst låter IFPI, som privat organisation, censurera vårt. Man får väl tacka justitieministern, som för övrigt tackas av den kände Thomas Bodström för att hon slutför hans arbete. Vad är egentligen värst? Vanlig diktatur eller plutokrati [Plutocracy is rule by the wealthy, or power provided by wealth]?

Dessutom: Rick Falkvinge dementerar att IPRED är död.

Inga kommentarer:

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper