Förbjud myntaväxter i svensk mark!

Nu förbjuder 7-Eleven och Pressbyrån Red bull. I SvD motiverar de varför:
"Energidrycker används för att snabbt höja energinivån i kroppen vid till exempel trötthet eller träning. Men det används också som berusningsmedel bland ungdomar – ett beteende som uppmärksammats av oroliga föräldrar men även av Pressbyrån och Seven-eleven som från och med imorgon inför en åldersgräns på 15 år i hela landet."
Energidrycker används som berusningsmedel hos ungdomar. Kan ni berätta hur? Energidrycker innehåller generellt tre intressanta ingridienser. Det innehåller socker, precis som alla andra överkonsumerade sötsaker som ungdomar hellre köper i mängder i billigare butiker. Det innehåller taurin som kroppen själv är helt och hållet självförsörjande på, och därför försvinner ut i pisset igen. Det är för övrigt en helt vanligt animosyra. Det innehåller såklart koffein, dock väldigt mycket mindre än kaffe. Väldigt mycket mindre. Ska inte kaffe förbjudas? Vissa sorter innehåller guaranin, som är synonymt med koffein. Ett annat namn helt enkelt.
Vad i detta är farligt? Vad är berusande?
Mitt förslag på den här punkten är:
- Förbjud kaffe, för mycket koffein.
- Sluta sälja sötsaker.
"Det är ämnet taurin som finns i energidryckerna som misstänks ha orsakat dödsfall då det blandats med alkohol. Ämnet höjer hjärtfrekvensen tillfälligt och kan bland annat leda till hjärtklappning, koncentrationssvårigheter och kramper om det överdoseras."
För det första känns ordet "misstänks" väldigt viktigt. Har det någonsin inträffat? För det andra tror jag att huvudvärkstabletter är väldigt mycket farligare i kombination med alkohol. Så mitt förslag på den här punkten är:
- Receptbelägg ALLA huvudvärkstabletter som har någon misstänkt effekt i samband med alkohol.

Men finalen i absurdhet kommer i slutet av artikeln:
"– Man kan föreställa sig energidryckerna som en inkörsport till alkoholen, på många klubbar och restauranger dricker man ju till exempel vodka och Red bull. Därför är det inte orimligt med en 15-årsgräns, säger han till SvD.se."
De verkar inte ens skämta här. De ser ju faktiskt denna skämtprodukt energidryck som en inkörsport till alkoholanvänding. Varför sa du? För att man kan blanda den med alkohol!
Men jag som föredrar romdrinkar framför vodkadrinkar då? Typiskt borde jag förbjudas att köpa limejuice, mynta, ananasjuice, kokosnötsjuice, citronjuice, ginger ale o.s.v.
Så jag föreslår:
- Förbjud juicer och läsker som går att kombinera med starkare alkoholsorter.
- Förbjud odling och plockning av örter som passar bra till starkare alkoholsorter, t.ex. mynta, johannesört, anis och pors.

Polisstaten om förbudet | SvD om förbudet | Faktoider om energidryckens verkan | Coctailguiden om romdrinkar
EDIT: Jag ser även att min i detta fallet meningsmoståndare Kim Göransson skrivit, och att Badlands Hyena skrivit.

Inga kommentarer:

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper