Hoppsan!

Peter Sunde skriver:
"Däremot blev jag förvånad över att man släppt ett pressmeddelande rubriksatt till “Framgång för bokförlagen i det första IPRED-ärendet“. Det kändes lite som om man hyllade bokförlagen genom rubriksättningen vilket inte kändes som något objektivt. Jag hade inte läst pressmeddelandet förut så jag passade på att uppdatera mig.

Döm till min förvåning när jag ser avslutningen;

“Tingsrättens beslut fattades av tre domare, chefsrådmannen Mats Jender, rådmannen Hans Cappelen-Smith och tingsfiskalen Carl Rosenmüller.”

Som delvis norsk så reagerar jag givetvis när en rådman med det mycket ovanliga efternamnet Cappelen figurerar som beslutande i ett mål rörande bokförlag. Det är nämligen även namnet på en mycket viktig norsk familj som en gång i tiden startade bokförlaget Cappelen, som är ett av norges största bokförlag. Tills de blev uppköpta av Bonnier, såklart.

Vidare från texten gällande ärendet:

“I ärendet påstod bokförlagen Bonnier Audio AB, Earbooks AB, Norstedts Förlagsgrupp AB, Piratförlaget Aktiebolag och Storyside AB att 27 ljudböcker otillåtet fanns att tillgå på en server med viss IP-adress.”

Nu hoppas jag att Cappelen-Smith inte är samma familj som Cappelen. Men historier tidigare har ju visat på viss jävighet gällande upphovsrättsfrågor, kan man ju utan tvekan tycka."

Oj, jag tycker faktiskt det är förvånansvärt mycket slarv i jävsfrågor i Svensk rätt och upphovsrätts- och medborgarrättsfrågor. Att det är enskilda personer som styrs av sitt politiska intresse är beklagligt, men sker i många system. Men ett helt rättssystem?

1 kommentar:

Anonym sa...

Jo, man vet ju vad inavel brukar leda till....

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper