Ur en lanserad artists ögon

Jag såg nyss ett gammalt avsnitt av eftersnack med Jason "Timbuktu" Diakte, Peter "Brokep" Sunde och Mikael Wiehe om fildelning. Det finns att få tag på från TPB här. Jag ger er ett par citat. Det första är Peter Sundes syn på TPB och Jasons syn på skivbolagen och pengar.

Om The Pirate Bay:
Programledaren
: "Den kommersiella potentialen måste ju vara enorm"
Peter Sunde: "Alltså den skulle nog kunna vara det. Om det inte var problem rent juridiskt och om vi inte hade den här politiska inställningen vi har. Hade vi velat bli rika på det här hade vi inte haft någon som helst politik bakom oss. Det dummaste man kan göra är att blanda politik och pengar tror vi. Om vi håller käft om det och lyder upphovsrättsindustrin och försöker gå dom i fotspåren liksom, då kanske man skulle kunna tjäna lite pengar på det. Det är ju inte vårt mål. Och hade vi gjort det idag hade ju alla sett oss som svikare iallafall. Så då hade vi förlorat alla besökare. Så det skjuter sig självt. Vi kan inte på det sättet förändra på någonting så att vi skulle bli rika på det här."
Jason Diakte: "Till skillnad från det stora maskineri och etablissemang som faktiskt har skott sig på artisters svett och blod sedan skivindustrin föddes. Gigantiska företagsapparater som nu har magrat, kastat smuts åt andra hållet så att säga när det egentligen är ett väldigt litet glashus dom sitter i."

Det andra citatet handlar om hur mediaindustrin styr marknaden, och hur internet tillsammans med piratrörelsen kan förändra det här.

Jason Diakte: "Internet är vilda västern, och det är rätt härligt för tidigare har makten över vad vi konsumerar och ser. Det informationsflödet har styrts av folk som inte är som vi tre utan folk som har betydligt mycket mer resurser och makt i samhället."
Dom två sista citaten är roliga eftersom de är så gamla. Vi som brukade vara riksdagshöger förstår återigen varför.

"Vi har alltid bejakat ny teknik, men här ska man sätta sig på rumpan och säga nu har varenda kille och tjej en dator hemma och kan komma över detta och vara med och dela filer. Det ska de inte få göra! Det kommer inte att fungera som politik." - Göran Persson

"Vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration för att de gör något som är superenkelt och som vi inte vill ha rättsväsendets resurser för att rätta till." - Fredrik Reinfeldt

Inga kommentarer:

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper