Goda eller dåliga nyheter först?

Dåliga:
Thomas Bodström har börjat blogga på sin nya blogg "Bodströmsamhället". Snubben har ovanligt mycket sarkasm. Det verkar som om han har lagt upp för att bli kritiserad. Inte bara döper han bloggen efter det fenomen folk brukar använda som negativt ord för bevakningssamhällen och bevakningsmotioner. Dessutom förklarar han i en av sina första inlägg att han är en teknisk idiot.
"Allt verkar så krångligt med användarnamn, lösenord och rubriker. Det är inte så länge sedan jag lärde mig maila och skicka sms. Aldrig någonsin har jag kunnat spela in i förväg på video och när jag ska sätta på dvd:n måste jag ropa på något av barnen."
Att vi faktiskt litade på att den här mannen skulle styra hur internet skulle utformas juridiskt sett är skrämmande.

Goda:
Rick Falkvinge skriver lysande idag i inlägget "Vad vi slåss för". Han Falkvinge berättar om hur Internetivrare kan delas in i två grupper. När han talar om den första gruppen, "de som anser att Internets intåg är lika stort som när tryckpressen kom 1453", jämför han med hur tryckpressen censurerades p.g.a. kyrkan, och att copyright uppstod där den tilläts spridas.

Jag vill hävda mig vara en del av den andra gruppen, "de som anser att Internet är större än tryckpressen", Falkvinge talar här om hur tryckpressen gav många människor möjlighet att läsa. Men internet ger människor möjlighet att läsa och skriva själva. Vi blir delaktiga producenter och konsumenter istället för "passiva mottagare". Och Falkvinge citerar Isobel Hadley-Kamptz i orden:
"Jag överdriver inte när jag säger att jag på internet knappt vet var min egen hjärna slutar och andras börjar. […] På nätet är det som om hjärnans själva synapser flyttat utanför huvudet. Mina tankar blir dina som blir någon annans."

3 kommentarer:

Unknown sa...

Att Bodström börjar blogga tycker jag verkligen inte är negativt. Väldigt många vuxna i den åldern är "tekniska idioter", och jag kan inte hålla några vidare tekniska diskussioner med mina föräldrar (däremot klarar jag ibland att förklara).

Valet att någon så tekniskt okunnig skulle ansvara för hur "internet skulle utformas juridiskt sett" är dåligt. Det är inte hans val att blogga.

Många av de "tekniska idioter" jag pratat med, tro mig, det finns väldigt många, ser inte dessa nya lagar som ett problem. De står helt utanför den här kulturen, och de förstår sig helt enkelt inte på den.

Jag sitter inte och är förbannad på de beslut han har tagit, därför kan jag se att han verkar bemöta de kommentarer han får och svarar ur sin synvinkel. Detta öppnar upp till en debatt.

Jag tror inte att det hjälper att vara förbannad på Bodström. Bodström delar inte 'vår' synvinkel, därför måste han vaggas in i förståelse för varför vi är så förbannade som vi är. Att det som har hänt är fortfarande lika illa som det alltid har varit, men det hjälper inte att klaga och vara förbannade så länge de inte förstår sig på oss.

Jag ser Bodströms bloggande, och samma våg med alla politiker, som en väg in i en förståelse i framtida kultur. Kultur är precis vad jag väljer att kalla 'modernt internetanvändande', vi interagerar på helt annorlunda sätt och på helt annorlunda termer.

Förstår man inte konsekvenserna, så är det väldigt lätt att det låter vettigt när någon annan presenterar det. Eftersom man inte känner gruppen så står man helt utanför ena sidans debatt. Det är en jättestor informationsklyfta mellan vuxenvärlden och Internet. Ett bra bevis på det här är att det väldigt ofta ställs upp i bloggar som jag sett som "Vi mot Dem". Även att du lägger upp det som svart mot vitt mellan Bodströms bloggande och Rick Falkvinges inlägg känns "Vi mot Dem". Jag tror bara att vi behöver få dem att förstå sig på oss, och lära känna oss. Vilken lösning är då bättre än att någon av de 'på den andra sidan' börjar blogga?

Det här blev egentligen ganska mycket längre än att jag hade tänkt mig. Det bästa med att kommentera såhär är att det förhoppningsvis leder till tänkande i andra banor. "Vi mot Dem"-snacket är inte till för att attackera, och jag säger inte att jag har rätt heller, men det är alltid positivt att diskutera andra möjliga tolkningar.

Jag hoppas att fler gör som Bodström och alla andra "Dem" som bloggar. Att "vistas" på internet leder till förståelse av vår kultur. Detta fenomen leder förhoppningsvis till minskad segregering.

Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

Sant. Jag insåg felet jag hade gjort när jag läste Ricks inlägg om bodströmsamhället och förtydligade mig. Jag ville inte hoppa på det faktum att Bodström bloggar. Jag ville endast hoppa på Bodström (Och namnet på bloggen). Se här:
http://isakgerson.blogspot.com/2009/03/annu-en-rattelse-om-bodstrom.html

Unknown sa...

Soft, du läste det också?

Han brukar vara jävligt bra på att formulera vad problemet 'egentligen' är, eller så är jag vinklad.

Såg inlägget för att det länkades *nånstans* ifrån, så läste inte rättelsen.

Kul i alla fall att du hade den uppfattningen, hoppas att du fick ut något av min wall of text ändå, i annat fall var den kul att skriva! :)

Ha en bra kväll/morgondag/framtid!

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper