Piratpartiet behövs på alla plan

Beslutet är taget. Piratpartiet ska ställa upp i lokala val. Det skriver Rick Falkvinge på sin blogg och i DN Debatt.

Man ska inte lura sig att tro att politik sker på en nivå. Alla beslut påverkar varandra! Hur ska en samhällsförändring kunna ske helt från Bryssel och Rosenbad? Som jag sagt tidigare vill jag bygga en plattform för piratpartiets politik på kommunal nivå. Jag vill göra det praktiskt möjligt att med lätthet reformera immaterialrätt. Jag vill se till att integriteten och medborgarrättigheterna följs även på lokal nivå. Och jag har turen att bo i en kommun som redan har ett väldigt välmående kulturliv. Jag ser möjligheter vart jag än går i Lund.

Och jag hoppas verkligen att det blir bra piratpartister i Region Skåne.

EDIT: Sydsvenskan skriver:
"Han tror att de starka kandidaterna finns i universitetsstäderna – Uppsala, Umeå, Lund, Linköping, Göteborg och Stockholm. Vilka kommuner och landsting som partiet till slut ställer upp i bestäms av partistyrelsen i början av nästa år."
Aftonbladet | Expressen | SvD | Ravenna | Mattias Andersson

13 kommentarer:

John Nyzell sa...

Själv gillar jag inte beslutet. För den första har vi gjort det många har fruktat: Vi har gått bortom våra tre grundfrågor. Jag tycker också att kommunerna skall använda öppen källkod, men det är inte en av våra tre grundfrågor och inget värt att gå till val på. För det andra så kommer det här splittra partiets medlemmar så att kompetenta personer kommer arbeta med kommunala frågor istället för nationella eller europeiska, medan en mängd maktgalna människor kommer vilja ställa upp i kommunval för vårt parti och om de kommer in svärta oss med sina handlingar. Om vi däremot inte låter alla som vill ställa upp i kommunval, har vi inte då gått ifrån vårt icke-hierarkiska, egalitära, svärmfokuserade sätt att arbeta? Nej, jag gillar det inte.

Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

För det första: Jag baserar hela mitt politiska program på principprogrammet. Så det är inte bara möjligt, det är bra också. Öppen källkod är en fråga om fri kunskap då Microsoftanvändandet inte bara är ett onödigt sätt att slösa pengar på att göra en obalanserad marknad mer obalanserad, det är också att stödja dyr och skyddad programvara när man kan använda programvara som faktiskt bygger på en fri kunskapsspridning.

För det andra: Det krävs olika sorters kompetens att jobba i olika parlament. Jag funderar inte ens på att ställa upp till Riksdagen. De maktgalna lär stoppas på lokal nivå. Det är fortfarande de bästa som ska få stå högt upp på listorna.

John Nyzell sa...

Själv tycker jag det är uppenbart att det rör sig om ren och skär framgångs- och maktberusning. Några i partiet har bestämt sig för att de inte nöjer sig med att kämpa med ett fåtal frågor, de vill bli politiska filosofer och grunda en ideologi som alla förväntas hänga med på. Jag har min egen ideologi och jag vill inte påtvinga den på andra pirater. Om det ändå vore sant för alla. Jag hatar maktmissbruk, var det än dyker upp.

Lars sa...

Jag håller med John, piratpartiet har ingenting i kommuner att göra. Det som det här beslutet gör är att minska fokus på lagstiftningsfrågorna om patent, övervakning och upphovsrätt vilket innebär att det är betydligt mindre sannolikhet att partiet får något gjort överhuvudtaget.

Det fanns en chans att faktiskt få riktiga ändringar i de här frågorna, men i och med det här beslutet, och andra liknande avtrubbningar av piratpartiet, så verkar den ha försvunnit.

Piratpartiet har i alla fall förlorat min röst till riksdagen 2010. Det känns rätt meningslöst att rösta på dem nu.

Anonym sa...

Dessa kommentarer är märkliga - om piratpartiet ställer upp i kommunalvalet så röstar jag på något annat.

Inser ni inte att ett verkligt liberalt och öppet alternativ behövs också i landsting och kommuner. Skulle ni inte vilja ha ett fritt internet när ni blir gamla och sjuka etc?

Lars sa...

Det är ju det som är grejen - jag vill inte ha ett "verkligt liberalt och öppet" piratparti, jag vill ha ett piratparti som fokuserar helt på de ursprungliga piratfrågorna. Något sådant parti finns uppenbarligen inte längre och då ser jag ingen anledning att rösta på det piratparti som finns bara för att det har samma namn.

John Nyzell sa...

Att inte rösta på Piratpartiet på grund av en sådan här sak verkar ärligt talar barnsligt. Jag kommer givetvis fortsätta arbeta för partiet, men jag är inte nöjd med den riktning det rör sig i. Det börjar mer och mer bli ett verktyg för att några skall påtvinga andra en vag ideologi.

Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

Lars: Din röst på oss i riksdagen påverkar inte kommunalpolitiken. Jag ber dig att inte låta bli att rösta på oss i riksdagen för att du inte håller med om vår kommunalpolitik. Däremot håller jag helt med om att du inte bör rösta på oss i kommunalvalet för att du stödjer oss i nationell politik.

Har någon kritik att föra fram mot min politik? Vill inte släppa programmet än (Fortfarande utkast), men min politik i stora drag finns här:
http://isakgerson.blogspot.com/2009/07/om-piratpartiet-sadisterna.html

Anonym sa...

Hur påverkar det -egentligen- PPs riksdags- eller EU-politik att partiet ställer upp lokalt i Trollhättan (till exempel) för att ordna upp lokalproblem med övervakning, bristande transparens hos de lokala myndigheterna och problem med skolornas datasystem?

Hur gör det jobbet med lagstiftning mm i riksdagen mindre meningsfullt?

PP ställer inte upp i alla städer - och det är jättebra. Bara där de har något att göra.

John Nyzell sa...

Isak, är tanken då att du inte skall yttra dig alls om alla andra frågor som tas upp?

Per sa...

Jag tillhör också de som sliter sitt hår p g a detta. Tyvärr! Nej jag kommer inte avstå från att rösta på pp i riksdagsvalet p g a detta men jag kommer rösta på mitt "gamla" parti om pp ställer upp i min kommun och jag kommer göra detta för att MOTVERKA att pp kommer in i kommunfullmäktige.

Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

John: Jag planerar inte att yttra mig eller arbeta med andra frågor ÖVERHUVUDTAGET! Om jag får rösta som jag vill i andra frågor eller inte kommer nog styrelsen göra riktlinjer för. Frågor om yttringar planerar jag att simpelt nog deklarera att det inte är mitt bord.

Det är lite synd, eftersom jag har starka åsikter om hur saker ska gå till i Lund. Men jag har självbevarelsedrift och moral nog att bara arbeta med de frågor jag blev invald för.

John Nyzell sa...

Tja, om du klarar av att arbeta på det viset så får jag väl bara gratulera. Känns inte som något jag skulle stå ut med.

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper