George Orwell hade rätt

"På varje våning, mitt emot hisstrumman, tittade affischen med det väldiga ansiktet på honom från väggen. Det var en bild av det slaget vars blick ser ut att följa med ens rörelser. STOREBROR SER DIG lydde texten nertill.
Inne i lägenheten höll en grötig röst på att läsa upp statistik om tackjärnsproduktionen. Rösten kom från en avlång metallskiva som liknade en matt spegel och satt infälld i väggen till höger. Winston vred på en strömbrytare och rösten avtog något, men orden var fortfarande urskiljbara. Apparaten (teleskärm hette den) kunde dämpas men inte stängas av helt och hållet.
[...]
Bakom Winston fortsatte teleskärmsrösten att babbla om tackjärn och den överträffande Nionde treårsplanen. Teleskärmen var både mottagare och sändare på en gång. Varje ljud från Winston, högre än en helt svag viskning, fångade den upp; och sålänge han höll sig inom metallskivans synfält kunde han inte bara avlyssnas utan dessutom synas. Man kunde naturligtvis aldrig veta i vilket ögonblick man eventuellt var iakttagen. Hur ofta, eller enligt vilket system tankepolisen kopplade in sig på någon enskild ledning kunde man bara gissa. Det var rentav tänkbart att de bevakade alla hela tiden. Men i varje fall kunde de koppla in sig närhelst de ville. Man fick lov att leva - man levde, det var en vana som blivit instinkt - som om det var givet att varje ljud man gav ifrån sig blev avlyssnat och att varje rörelse man gjorde blev iakttagen, om det inte var mörkt."
Denna boken brukade känneteckna hur en totalitär dystopi skulle se ut. Redan i första kapitlet som citeras delvis ovan fångar de övervakningen i hemmet. De fångar också hur övervakningen verkar ha en starkt fostrande och disciplinerande funktion även innan brott upptäckts. Världen som porträtteras i boken 1984 av George Orwell har länge setts som en avlägsen fara. Ungefär som förra generationen hade terrorbalansen, och vi också har klimathotet. Det är väl ingen som allvarligt tror att något västland skulle få för sig att sätta upp kameror i folks hem? Än mindre i uppfostrande syfte? Det hade ju bara varit sjukt!

Så vad händer? Brittiska Telegraph skriver:
"Under the Government scheme, members of "Shameless" families are given intensive 24-hour supervision to make sure children attend school, go to bed on time and eat proper meals.

Parents are also given help to stop them leading dysfunctional lives and to combat drug or alcohol addiction.

Around 2,000 families have gone through Family Intervention Projects, but ministers intend to increase its scope to 20,000 more in the next two years – each costing between £5,000 and £20,000."

Daily Mail levererar samma nyheter! Även Sunday Express och Slashdot. Kan så många källor av den karaktären ljuga? 1984 verkar onekligen vara sant!

Förtydligande: En av EU:s största krafter - Storbritannien - skall med dygnetruntkameror övervaka upp till 20.000 brittiska familjer i hemmet med anledningar från att stoppa ungdomskriminalitet till att man äter nyttig mat.

Här i Sverige talar Opassande-Emma och HAX om att det används för att stoppa "Anti social behaviour", och Opassande-Emma fastnar på frasen "Change their behaviour". En fras som är huvudtemat i en annan brittisk dystopi, den som presenteras i filmen Clockwork Orange, där den våldsamma huvudpersonen med hjälp av tortyr tvingas ifrån sitt gamla, våldsamma sätt att tänka.

EDIT: Janne Lindgren har en intressant lista överintressanta personer som fått ASBOs (An anti-social behaviour order is an Order of the Court which tells an individual over 10 years old how they must not behave) och varför. Ger exempel:

"En kvinna som vid flera tillfällen försökt ta livet av sig vid havet fick en Asbo på att komma i närheten av havet (istället för att få… tja… hjälp kanske?).

En annan kvinna får inte längre göra ljud när hon har sex.

[...]

En prostituerad fick inte bära kondomer med sig inom ett visst område i staden. I området råkade det ställe där hon fick gratis kondomer för användning i tjänst ligga. Hon riskerar nu fängelse (punkt nummer 1)

I Manchester (samma stad som de punkten ovan) så får inte längre mobila soppkök dela ut mat till hemlösa eftersom det blir så skräpigt efteråt… (punkt nummer 3)

En 47-årig man förbjöds att köpa eller konsumera alkohol i England eller Wales. Han fick alltså inte dricka alkohol oavsett om han var i en park, på krogen eller i sitt eget hem. (punkt nummer 22).

En 15-åring förbjöds spela fotboll på gatan. (punkt nummer 24)

En 87-åring som bland många saker inte längre fick vara sarkastisk mot sina grannar. (punkt nummer 19)"

Med mera...


Om vilka man kan välja att övervaka skriver Badlands Hyena:

"Till skamlösa familjer räknas sådana med utländsk härkomst, särskilt muslimer, sådana som bara har en föräldrar, samt sådana som är lågpresterande och inte tillhör den femprocentiga storstadseliten. Begreppet är ytterst flexibelt, vilket kan ge oss en möjlighet att inkludera alla som befinner sig i utanförskap (är arbetslösa, lagar dålig mat hemma, är uppe sent o.s.v.)."

EDIT2: Karl Sigfrid om det.

2 kommentarer:

Robban sa...

Skrämmande att en sån här relativt "stor" nyhet kan flyta förbi den svenska median.
Kanske inte så förvånande, men ändå..
Men det som skrämmer mest, är att det här är en av de ledande nationerna i EU som ger ett föredöme för resten medlemsländerna.
"Kan dom, kan vi" situation så att säga. Och eftersom ingen sagt ifrån än så länge så är det ju "okej".

Får hoppas vi kan fortsätta uppmärksamma denna utveckling till de som inte har den blekaste aning, det vill säga många :)

Gillar din blogg för övrigt!

Mvh Robban

Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

Jag tror att det är för otroligt för att vara sant. Och tidningarna vet de. De vet att den vanliga läsaren bara tror det är foliehattarnas lögner. Till och med jag trodde på det först, tills jag hade tillräckligt många källor.

Tack så mycket :)

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper