Varför inte fuldelningsmotståndare bör ställa sig bakom IPRED

Helt enkelt av princip, läs Christian Engströms ord:
"Vi har grundlagar som ger oss medborgare vissa grundläggande rättigheter. Att det är grundlagar är för att de rättigheterna är tänkta att gälla alltid, även när samhället förändras och nya fenomen uppstår. Men på internet har många politiker fått för sig att grundlagarna inte gäller, och att de kan hitta på vilka regler de vill.

Det är en samhällsfarlig inställning från de etablerade politikerna. De behandlar inte internet som en central del av samhällets infrastruktur, utan som att det vore någon sorts experimentell ungdomsverksamhet som de kan stänga ner och begränsa om inte ungdomarna sköter sig. Det är inte en okay inställning."

Rösta 2009 och 2010 på ett parti som ställer sig bakom och bygger på grundlagarna. För om vi itne har dem, har vi inte vår demokrati!



Liten bonus: HAX om klusterorganisatorisk dynamik som journalistiskt arbetssätt.

Några länkar inför IPRED samt piratsynen på kunskap

Scaber Nestor skriver intressant och länkar till en artikel som beskriver hur pengaförflyttningarna går när man "hjälper" artister. I artikeln citeras artistadvokaten John Branca med orden:
"Artist managers and lawyers have been wondering for months when their artists will see money from the copyright settlements and how it will be accounted for. Some of them are even talking about filing lawsuits if they don't get paid soon."
Är någon förvånad? Varifrån kom idén om IPRED? Var det från artisterna? Eller var det från den mer kommersiella sidan av mediaindustrin och deras intresseorganisationer?

Men det lustiga är ju att artister lyckas tjäna pengar utan platsskivorna. Frågan är om det inte är dags att skrota den gamla modellen. Personligen anser jag att mediaindustrin i dsagsläget är alldeles för dyr. Och jag förstår artister som blir frustrerade av sin fattigdom. Alla deras pengar går ju till högre makter. Om man ska citera Timbuktu, när han stödjer Peter "Brokep" Sunde om TPB i Svt:s "Eftersnack":
Jason Diakte: "Till skillnad från det stora maskineri och etablissemang som faktiskt har skott sig på artisters svett och blod sedan skivindustrin föddes. Gigantiska företagsapparater som nu har magrat, kastat smuts åt andra hållet så att säga när det egentligen är ett väldigt litet glashus dom sitter i."
Copyriot skriver om varför kunliga bibliotekets forskningschef klagar på IPRED.

Wired har skrivit en artikel om Piratpartiets kandidatur i EU-valet, koncentrerad på Christian Engström med inledningsorden: "Activist Christian Engström looks more like a engineer than a buccaneer."

Från Slashdot via HAX som länkar vidare kommer orden:
"The UN Human Rights Council assaulted free expression today, in a 23-11 vote that urges member states to adopt laws outlawing criticism of religions. The proposal came to the UN from Pakistan on behalf of the Organization for the Islamic Conference."
Detta visar varför piratrörelsen är viktig. Den handlar inte bara om gratis kunskap, utan fri kunskap. Fri kommunikation är ett stort steg mot fri kunskap. Fri kritik och fri granskning är ett minst lika stort steg.
Ska nästa IPRED begränsa medborgarnas rätt att kritisera religion? Ska man ge de religiösa ledarna makten att döma?

Fri kunskap och gratis kunskap var dessutom ett starkt tema i paneldebatten som LUPEF och Piratstudenterna höll vid namnet "Internet och Fri information" i fredags. I panelen satt: Lina Ydrefelt, bibliotekarie och allmänt bildad i nätkulturer. Måns Svensson, fil. dr. i rättssociologi som hade många bra argument för varför internet inte behövde så mycket regler. De byggde på både att internet redan hade mängder av icke-juridiska regler, och att det automatiskt skulle bildas efter hand. Slutligen Fritz-Anton Fritzson, doktorand i praktisk filosofi som fungerade som motvikt till de andra då han inte förespråkade gratis information.

Förbjud eller dela?

Som innan en god och en dålig nyhet:

Dåligt:
ECPATs lista. ECPAT vill att svenska operatörer ska spärra sidor som innehåller länkar till barnporr. Budbärarförbudet märks av igen. Att det dessutom är det betvivlade ECPAT som står för listan kan knappast göra censuren lättare.
Men men, det finns folk som stödjer detta. De är villiga att göra allt för att få barnporren att försvinna. Rick Falkvinge har pekat ut ännu en effekt av ECPATs länkningsförbud. Han skriver:
"Om vi bortser från det orimliga i att kriminalisera länkande för en sekund, så får detta ohyggliga effekter på samhällsdebatten. Det innebär nämligen att censurlistan, som sådan, klassas som barnporr i det här filtret. Den som hittar listan och publicerar den i ett blogginlägg, så att den kan diskuteras, kommer att få sin blogg klassad som barnporr av ECPAT. Det innebär att den som ens försöker diskutera censurlistan på nätet omedelbart censureras av rikspolisstyrelsen och att besökarna får reda på att vederbörande är pedofil."
Som tur är finns det ett motstånd. Tele2 har vägrat att skriva under. De gör motstånd mot ECPATs antiintellektualism. Det ska de ha creds för!
Enligt Aftonbladet har dock följande skrivit på:
Teliasonera 3 Bredbandsbolaget Comhem Glocalnet Perspektive bredband Rix port 80 Tdc Sverige Telenor Sunet It-Hälsingland Ljusnet

Goda:
Infallsvinkel har kommit med ett utmärkt förslag, och satt igång att arbeta med det. Femton bibliotekspolitiska mål. Inte bara går biblioteken rakt i linje med piratpartiets mål och principer, ja hela piratidén. Dessutom är biblioteken otroligt viktiga. Mycket viktigare än man tror. Kanske hade de varit mer välbesökta efter en ordentlig upprustning. Hela listan och blogginlägget hittar ni här. Jag tar upp höjdpunkterna:
"2) Biblioteken bör ha en policy om informationsfrihet.

Ett bibliotek får inte vika sig för politiska påtryckningar om att ta bort vissa böcker ur sortimentet. Detta gäller oavsett om böckerna behandlar oönskade politiska åsikter eller anses vara “sedlighetssårande”. (Undantag kan gälla specifikt för barnpornografiska skildringar.)

[...]

6) Biblioteken bör erbjuda trådlöst nätverk.

Naturligtvis är detta en ren servicefråga. Vissa bibliotek är oroliga för konsekvenserna av IPRED-lagen, men detta bör inte hindra biblioteken från att erbjuda besökarna möjlighet att använda Internet på sina bärbara datorer.

[...]

14) Forskningsresultat ska göras fritt tillgängliga (open access).

Se nedan.

15) Biblioteken ska satsa på digital informationsspridning.

Detta är sedan 2004 ett krav i bibliotekslagens andra paragraf:

Folkbiblioteken skall verka för att databaserad information görs tillgänglig för alla medborgare.

Många bibliotek är mycket duktiga på detta. (Säkert är det många svenskar som för första gången surfade på webben på ett bibliotek.) Men förbättringar kan ändå ske i fråga om E-böcker och möjlighet till laglig nedladdning av musik."

Särskilt punkt 2 är viktig för mig. Jag hade turen att hitta en Mein Kampf i vårt skolbibliotek. På flera ställen stod det övertydligt att åsikterna i boken inte var samma som åsikterna från förlaget, tryckeriet etc. Man kan ju bara gissa vad nästa steg är.
Jag tycker också punkt 8 är väldigt smart och nytänkande:
"8) Biblioteken bör satsa på print-on-demand-teknik.

I USA har några bibliotek installerat ett slags avancerade skrivare/boktryckare där man mot en låg avgift kan få ett eget exemplar upptryckt av olika böcker."

Christian Engström, vår vice, står bakom idén.

Ännu en rättelse (Om Bodström)

Blev länkad av Rick idag. Då insåg jag att jag formulerat mig lite fel. Självklart är det bra att Bodström börjar blogga. Men fenomenet Bodström, och fenomenet Bodströmssamhället stör jag mig på. Jag kan inte tycka att Thomas Bodström är en bra politiker på något sätt. Att han följer det mönstret på sin blogg är inte konstigt. Men för honom själv är det säkert bra att han bloggar. Det kanske finns hopp för honom att lära sig också.

Nu finns "Den ena handen vet", omskrivningen av "Staten & Kapitalet" inspelad och tillgänglig för nedladdning.

Varför inte fuldelningsmotståndare bör ställa sig bakom censur av TPB

HAX skriver:
"Operatörerna skall sköta filtrering av trafiken från internets stamnät till sina egna nät. Här talas om att de bara skall distribuera "legal content". Vilket kan innebära blockering av allt från spelsiter (Italien) till sidor som ifrågasätter Turkiets folkmord på armenier (Frankrike) eller Pirate Bay (lite varstans). Listan kan göras väldigt lång. Och har man en gång börjat censurera, då är det lätt att utvidga filtreringen."
Blir det lika lätt att ställa sig bakom censur av TPB när det jämför med censur av kritik mot vetenskapen?

Rättelse till "Skrämmande vad folk tror"

I mitt tidigare inlägg "Skrämmande vad folk tror" citerade jag från Peter Sunde när han antog att statistiken Marklund drog upp gällande illegala nedladdningar kom från MySpace.

Tydligen är detta fel. Som Peter Sunde rapporterar togs statistiken från en bluffsida. Way to go journalisten Marklund! Nästan lika bra som Gömda!

Intressant är att jag enligt journalisten Marklunds källa är mer nedladdad än Stockholm Stoner (Med cirka 3 000)! Hur många exemplar av mig har sålts? Hur mycket pengar har jag tjänat? Kanske kan de som laddat ned cirka 25 000 exemplar av mig betala mina studielån?

Goda eller dåliga nyheter först?

Dåliga:
Thomas Bodström har börjat blogga på sin nya blogg "Bodströmsamhället". Snubben har ovanligt mycket sarkasm. Det verkar som om han har lagt upp för att bli kritiserad. Inte bara döper han bloggen efter det fenomen folk brukar använda som negativt ord för bevakningssamhällen och bevakningsmotioner. Dessutom förklarar han i en av sina första inlägg att han är en teknisk idiot.
"Allt verkar så krångligt med användarnamn, lösenord och rubriker. Det är inte så länge sedan jag lärde mig maila och skicka sms. Aldrig någonsin har jag kunnat spela in i förväg på video och när jag ska sätta på dvd:n måste jag ropa på något av barnen."
Att vi faktiskt litade på att den här mannen skulle styra hur internet skulle utformas juridiskt sett är skrämmande.

Goda:
Rick Falkvinge skriver lysande idag i inlägget "Vad vi slåss för". Han Falkvinge berättar om hur Internetivrare kan delas in i två grupper. När han talar om den första gruppen, "de som anser att Internets intåg är lika stort som när tryckpressen kom 1453", jämför han med hur tryckpressen censurerades p.g.a. kyrkan, och att copyright uppstod där den tilläts spridas.

Jag vill hävda mig vara en del av den andra gruppen, "de som anser att Internet är större än tryckpressen", Falkvinge talar här om hur tryckpressen gav många människor möjlighet att läsa. Men internet ger människor möjlighet att läsa och skriva själva. Vi blir delaktiga producenter och konsumenter istället för "passiva mottagare". Och Falkvinge citerar Isobel Hadley-Kamptz i orden:
"Jag överdriver inte när jag säger att jag på internet knappt vet var min egen hjärna slutar och andras börjar. […] På nätet är det som om hjärnans själva synapser flyttat utanför huvudet. Mina tankar blir dina som blir någon annans."

Internet == Information?

Från Henrik Alexandersson. Killen som skapade internet talar om vikten att publicera sin data på internet.

Skrämmande vad folk tycker

Fick den här bilden skickad till mig. Jag brukar inte tycka om att vara kategoriserande, men det känns inte som om det är ett sammanträffande att han är vänster.

På tal om vänster så tycker Marklund att den kinesiska censuren är ett föredöme för Sverige. Dessutom så har Peter Sunde skrivit en klockren kritik mot krönikan som handlar om en musikgrupp som sålt ca 350 album och på samma tid blivit nerladdade ca 80 000 gånger. Sunde skriver:
"Själv hade jag aldrig hört talas om gruppen och tänkte lyssna på vad de var för några. Det visade sig däremot vara stört omöjligt att hitta deras musikfildelningstjänsterna. På de fem största tjänsterna fanns inte deras album tillgängligt alls. “80.000 nerladdningar!”, tänkte jag och blev lite förvirrad. Jag är ganska duktig på att hitta information på nätet men här är det något som inte verkar finnas alls?
[...]
På MySpace har de ungefär 87.000 visningar vilket verkar vara hyfsat likt siffran de själva påstår vara, citat “stulna” album. Skivindustrin är ju visserligen ganska bra på att hitta på siffror så jag utgår ifrån att det är denna siffran som använts till grund för artikeln. (Det är förresten ca 54.000 spelningar av alla 5 låtarna totalt. Och bandet verkar ju ha lagt upp dessa låtarna själva. De kanske är medhjälpande till upphovsrättsintrång då?)"
Vad jag kan se verkar det stämma. De finns inte att hitta på varken TPB, LimeWire (Pro) eller Spotify. Men det är bra att de hittat ett sätt att bli kända. För varför skulle de annars lägga upp sina egna låtar på MySpace?

Kommunikationscensur på gång igen

Nu har Australiensarna gjort det igen. Känns som igår de fällde killen med Simpsons-porr i Högsta Domstolen.

Nu vill de förbjuda länkning. Länkar man lite fel kan man få betala upp till 11 000 $. Är det bara barnporr det handlar om? Nej! Bland annat Wikileaks är svartlistad.
"Wikileaks is a website that publishes anonymous submissions and leaks of sensitive governmental, corporate, or religious documents, while attempting to preserve the anonymity and untraceability of its contributors." - Wikipedia under "Wikileaks"
Hade nog varit ganska bekvämt att ha den här lagen ifall dokument börjar läcka igen, som det gjorde med ACTA, ett intergritetskränkande mellanstatligt avtal som staterna just nu kämpar för att hålla så hemligt som möjligt.

Hax, Nyheten.

Högerpropaganda?

Men ser man på. Högern är inte ond! HAX träffar rätt igen i argumentationen.

"Den ideologi jag sympatiserar med är – enligt min fattningsförmåga – den enda som bygger på frivillighet. Ett liberalt samhälle är det enda där alla kan leva efter eget huvud. Vilket står i kontrast mot allt det som socialister, konservativa, kommunister, miljömuppar, feminister, nationalister och religiösa missionärer vill tvingahela svenska folket."
"Alla är olika. Så varför skulle vi inte få göra de val som låter oss leva lyckliga liv, som vi kan vara nöjda med? Varför skall politiken styra och ställa över sådant som människor är bättre skickade att bestämma över själva?"
Dessutom tror jag Sydsvenskan försöker vara roliga på ledarbloggen.

Skrämselpropaganda

Från SvD om att (m) vill ha låg lagringstid gällande den nya datalagringslagen:
""Bodström själv säger att det viktiga nu inte är hur lång tid uppgifterna sparas, utan att lagen faktiskt blir verklighet.

– Sex månader är helt acceptabelt. Det blir en liten fördel för Hells Angels och en liten försämring för brottsoffer. Men vi ska inte överdriva effekten, och behöver vi förlänga det ytterligare är det enkelt när lagen väl finns på plats, säger Bodström till SvD.se."
Det är intressant att han tar upp Hells Angels. Vem vill ha Hells Angels knackandes på dörren. Men exakt hur skulle FRA ha en speciell effekt på Hells Angels? Skulle de överhuvudtaget göra någon skillnad med den nya lagen?

En sak är säker. Vi tycker inte om Hells Angels!

Spännande val nästa år och i år

Sverige verkar i nuläget styras av 349 personer som många av dem representerar sig själva och ingen annan. Regeringen är ännu värre. Enligt SvD:s statistik från Sifo är en klar majoritet av svenska folket emot IPRED. Skulle inte förvåna mig om statistiken för FRA ser likadan ut. Frågan är om riksdagshögern har förstått hur representativ demokrati fungerar. De har rätt i att de styr landet med stor frihet. Men bara i fyra år.

Jag är övertygad om att riksdagshögerns bristande demokratiska egenskaper i kombination med vänsterns inkapabilitet att leda en regering (läs Mona Sahlin och hennes impopularitet till exempel) kommer att öppna upp för ett betydligt större politiskt spektrum nästa år. Sverigedemokraterna har varit på väg in länge, och Piratpartiet är definitivt på väg in nu. Förändring i den nu statiska riskdagen är det enda som kan få Sverige på rätt väg. Jag hoppas även på fler nya partier i riksdagen (Möjligtvis våldsverkare som AFA exkluderade). Sverige behöver ett politiskt spektrum som sträcker sig länge än halvvänster och något höger.

Stenskott om undersökningen. HAX om undersökningen. Opassande om undersökningen.

En annan rolig nyhet är att piratpartiet ställer upp med Sveriges genom tiderna yngsta EU-parlamentskandidat. Ellen Söderberg som är 17 år fram till tre dagar före valdagen. Rick Falkvinge kommenterar bland annat:
"[...]De äldre partierna förstår inte vad de går miste om genom att hålla de yngre borta från moderpartiet, utom räckhåll för riktig politik, tills de blivit över 30. Det är åtminstone 15 aktivistår som slösas bort. Per aktivist."

Piratnytt

Opassande-Emma tipsar om anonymitetsprogram. Själv använder jag bara OneSwarm.
Rick Falkvinge delger Christian Engströms moderna tolkning av Staten & Kapitalet, bifogar nedan. Remixkulturen slår till igen!

EDIT: Christian Engström har själv lagt upp den med kommentarer.

Staten och kapitalet

Vi måste bevara profiterna åt mediaföretagen
Gör folket sig fritt med teknikens hjälp, då skärper vi bara lagen
Vi brännmärker alla som tjuvar som har tröttnat på mediautbudet
Om hjulen ska snurra som vanligt måste allt som är gratis vara förbjudet

Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
Staten och kapitalet, dom sitter i samma båt
Fast det är inte dom som ror, som ror så svetten lackar
Och piskan som kittlar, kittlar inte heller deras feta nackar

Om alla har något att dölja, då har alla något att frukta
Vid lämpliga tillfällen väljer man ut några slumpvisa offer att tukta
Kultur och kunskap är samhällets själ, dom måste man kontrollera
Då spelar det inte nån roll hur många exempel man måste statuera

Sida vid sida, tillsammans stryker dom fram
Staten och kapitalet, två vargar fromma som lamm
Kapitalet behöver köpare, så är staten leverantör
Den ena handen vet precis vad det är som den andra gör

Så bygger vi ett samhälle efter korporativa principer
Och lär oss att respektera sånt som vi inte begriper
Åt var och en hans beskärda del av det växande överflödet
Kapitalet åt kapitalisterna, åt understödstagarna understödet.

Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
Staten och kapitalet, dom sitter i samma båt
Fast det är inte dom som ror, som ror så svetten lackar
Och piskan som kittlar, kittlar inte heller deras feta nackar

Demokratiskt polisväsende

För er som faktiskt trodde att FRA bara spanar på utlandshot, läs Aftonbladet. Artikeln handlar om SÄPOs och FRAs spaning:
"Aftonbladets ledarsida kan i dag avslöja att Säpo bett FRA spana på rent svenska grupper.
[...]
Lagstödet för denna verksamhet är också tveksamt."
De skriver också varför SÄPO samarbetar med FRA:
"Säpos motiv att vända sig till FRA kan ha varit att komma runt kravet på domstolsprövning innan avlyssning får ske."
Jag tycker vi är berättigad till ett polis- och militärväsende som jobbar för oss och ansvarar inför oss. Att polisväsendet ses som en fiende av många medborgare är inte konstigt när folkvalda politiker stiftar lagar som ger polisväsendet rättigheter vi inte vill att de ska ha. Och dessutom går polisväsendet själva ännu längre och använder metoder som är förbjudna eller hittar kryphål i de lagar som finns.

Spykister ett ämne för konstfack

Igår kunde man på 4chan (borttaget) och Flashback läsa om ett hot mot Spyken om att någon idag skulle mörda minst 17 personer. Hotet är som följer:
"German biatches
You think you are so cool with your 16 frags?
Well, in Sweden you are not. Even a seven years old nigger can get 16 frags here.
I will show you. 12-03-10 will never be forgotten.
Spyken in Lund will never be the same again.
I have spoken.
Inb4 niggers and jews"
Det kan också läsas om i två artiklar i KvP och två artiklar i SDS (bland annat). På svt.se kan man istället läsa artikeln "Skolhotsskämt troligtvis inte brottsligt". Där förklaras det att skämtet inte var seriöst. De tar bland annat upp att hotet lades upp på internetforumet 4chan (eller /b/ som vi på internet kallar det). Dock får man inte glömma att 4chan har en historia av våldshot som varit seriösa.

Men skämtet verkar bedömas som ej seriöst, och därför kommer kanske de som stod bakom hotet att gå fria. Hela situationen är ganska lik konstfackshistorien, då en s.k. konstnär fejkade ihop en hel historia om självmordsförsök som kostade samhället pengar, sjukvården effektivitet och påverkade en bunt människor negativt.

Kanske borde dessa Spykenelever söka sig till Konstfack? De verkar vara inne på samma tankar. Att sätta sig själv i centrum på andras bekostnad. Då skulle hoten t.o.m. ge dem mat för dagen.

Pirater

Lundapiraten Jacob Dexe skriver snyggt i inlägget "Pirater är bra". Marcin tipsar om en mobilapplikation som söker torrents med hjälp av streckkoder. Video nedan.

I rörelse

Saker händer inom piratrörelsen. Först och främst vill jag uppmana att skriva på den namninsamling som startats för en lag om intellektuell allemansrätt. Finns även en facebookgrupp för slacktivister. Kan läsas hos Opassande och Mårtensson.

Genom Rick hittar man en fantastisk artikel från imperiet om Sverige och teknikutvecklingen vid namn "Why Sweden rules the web". Den leder tankarna inte helt osökt till ett par gamla krönikor och ett gammalt blogginlägg om Sveriges tekniska och demokratiska utveckling, och deras samspel.

Piratpartiet hade ett styrelsemöte utan tonvis av upptryckta papper, utan långa transportsträckor och utan att behöva vara AFK.

En pirat blev sparkad från jobbet på grund av sin politiska tillhörighet samtidigt som Marcin bekräftar att pirater jobbar på ett demokratiskt sätt.

Var det de som bestämde?

Matchen spelades. Det är en seger för Sverige. Nio personer greps för försök till misshandel, olaga intrång och ringa narkotikabrott. De lyckades sparka sönder ett par lyktor på polisbilarna. Klipp från extremisternas lek kan ses hos Sydsvenskan och SvD. Till skillnad från demonstrationen för fred som hölls av Shalom-Fred i Januari lyckades inte de politiska våldsverkarna något annat än att irritera opinionen.

Polisen har nu visat att våld inte fungerar. Men hur är det med aktivisterna? DN frågade en av arrangörerna den avgörande fråga:
""Det är vi som bestämmer", stod det på dem [Extremisternas banderoller]. Var det de som bestämde?"
Demonstranter måste ta ställning. Oavsett vilken åsikt de har måste de göra någonting för att hindra politiskt våld, annars missbrukar de den heliga demonstrationsrätt de själva brukar. Låt inte våldsorganisationer som AFA och Osynliga partiet komma på demonstrationerna! Partier som har våld på agendan förtjänar inte demokrati. Upplys om hur demokratiskt arbete fungerar! och att man inte kan ändra opinionen med våld.

Per Gahrton säger i papperstidningen SDS (en artikel jag inte hittar på nätet) att de som kastade sten troligen är "Samma gäng som brukar finnas runt Sverigedemokraterna". De tror jag också. Det gäng som stoppas SD:s partimöten och hotar deras politiker. De flesta av oss vet var politiskt våld håller hus.

Läs artiklarna på SDS, SvD1, SvD2, DN1, DN2, Aftonbladet

Vi lever i en orolig värld

EU-parlamentariker arbetar inte (video nedan). Och samtidigt som man kan designa sitt eget barn går Blondinbella (ytlighetens drottning) ut med att hon vill bli jurist, precis som sin idol Elle Woods från Legally Blonde.

Det här med anonymitet...

...ska det vara helt förbjudet? Ska inte kommunikation få ske utan att ge sig till känna? Henrik Alexandersson länkar till nyheten att anonyma kontantkortsanvändare ska stängas av. Vad tycker ni?

Länkar

Peter Sunde är miljöpartist. Förvirrande, men sant.

Fredrik Neij slutar inte jobba på p.g.a. juridiska problem säger Expressen. Han höll igång servrarna från rättssalen under slutpläderingen från åklagarsidan.

IDG.se listar höjpunkterna från rättegången. Det är inte ofta en rättegång får en händelsetopplista. Wadsteds sparvar är med. IRL/AFK-konversationen är med. Sundes "Det är min personliga åsikt att åklagaren är dum i huvudet.". är med och likaså Svartholm-Wargs "Varken jag eller Fredrik gör oss speciellt bra i möblerade rum.". Med många andra roliga tillfällen.

Från Tage

Råd till ett nyfött barn angående i vilken ordning det bör skaffa sig sina övertygelser

Innan du blir kapitalist,
kommunist, monetarist,
anarkist, marxist, fascist,
terrorist, imperialist,
socialist, syndikalist,
eller rentav folkpartist
måste lilla du förstå
att du så snart som du kan gå
bör stultande gå med
i det världsparti för fred
som går före allting annat.
Alla -ismer där vi stannat
är sekundära, inte störst.
Freden måste komma först.
Gör den inte det min vän,
kommer inget efter den.
- Tage Danielsson

Video från Henrik Alexandersson

Etablissemanget förlorar tolkningsföreträdet!

Nu är folk sura på riktigt. Det blir tydligare och tydligare. De som en gång hade tolkningsföreträde på informationsmarknaden klarar inte av att så många människor uttrycker sig. De vill ha rätt. De vill vara rätt. De vill inte behöva konkurrera. Pirater har försökt sammanfatta hur marknaden förändras på mediamarknaden. Marcin har berättat hur ledarskap och föreningar är i förändring. Allt förändras med internet. Särskilt det här med vidarebefodring av information och opinionsbildning. Medias heliga uppgift. Dagens präster sitter idag på bonnierägda redaktioner.

Men nu har väl tryckpressen kommit? Plötsligt behöver inte bibeln läsas på latin, och plötsligt behöver inte opinionsbildning ske från de betalda journalisterna, utan också från människor som bara drivs av sitt privata personliga engagemang. Människor kan faktiskt hitta information på millisekunder. Människor kan argumentera utan att behöva publiceras i en papperstidning med subjektiv utgivare.

Det är klart att man känner sig hotat. Katolska kyrkan var hotad av Martin Luther. De ville inte att deras heliga uppgift skulle vara tillgänglig för folket. Är det konstigt att deras privata intressen stod ivägen för utveckling så länge?

Martin Schori känner sig hotad. Så här skriver han:
"För bloggosfärens hybris har lett till krav på att etablerade medier, med jobbiga saker som utgivarskap att tänka på, ska nyhetsvärdera efter vad ett gäng bloggare, inte sällan med rättshaveristiska drag, skriver. Och visst ska chefredaktörerna vara lyhörda, men en icke-nyhet blir inte nyhet bara för att ett tiotal personer aldrig slutar älta den."
Dagens Nyheter känner sig tydligen också hotade, och skyller på att Sveriges politiskt aktiva liberaler är mutade hela bunten. För är du inte betald har du ingen anledning att tycka. Inte konstigt att gammelmedia tror att piratideologin och gratiskulturen bara handlar om pengar.

Bonus: (mp) har bra idéer som vanligt. Nu tar de upp lönegapet och papperslapparna. Duktigt (mp), hoppas vi slipper er 2010.

Magnus Betner

"Den enda logiska vägen att gå är att yttrandefriheten gäller för alla hela tiden. Till och med Runar måste ju få åka omkring och sprida sin dynga. Sedan får vi andra säga emot. Om Nationalsocialistisk Front tycker det verkar som en bra affärsidé att gå till val på att dom inte vill ha fler val så får dom väl göra det då. Det måste ju vara så. Yttrandefriheten måste gälla även dom som inte vill ha någon."
Från Magnus Betners "Jesus är gay" från turnen "Ingenting är heligt". Klipp nedan:

Visit Sweden, home of Pirate Bay

Gratiskulturen är svensk. Det skriver idag Henrik Wallgren i en krönika i GP. Han tycker att turistministeriet borde trycka upp helsideannonser med texten "Visit Sweden, home of the Pirate Bay". Det låter främmande och kontroversiellt, men är det egentligen det? Eva Franchell skrev för dryga två veckor sedan ett lysande stycke om Sveriges IT-utveckling. Hon skriver:

"I själva verket kan man säga att riksdagsledamöterna bär en hel del ansvar för Pirate Bay. Politikerna har i många beslut upp­manat till svensk teknikutveckling. Vi har satsat på hemdatorer, bredband och dataundervisning i skolan. Det är klart att den unga generationen blev hackers. Vi utbildade de nätverkstekniker och systemutvecklare som sedan utgjorde grunden för Pirate Bay. Svenska ungdomar ligger bakom många av de stora globala nätframgångarna som Napster[sic], Skype och Kazaa.

Se där, tjugohundratalets mest framgångs­rika svenska kulturarbete bedrivs av hackers som nu riskerar åtal för sina bedrifter."

Men frågan är, är det verkligen bara tekniksatsningarna det handlar om? Det är klart att teknikutveckling öppnar för nya idéer och drömmar ("Information wants to be free"). Att vi har ett idéutbyte på upp till 14 Tbit/s är kanske också en bidragande faktor. Men är det kanske så att Sverige har en tradition av kunskapsspridning och öppenhet? Är både offentlighetsprincipen och allemansrätten en slump? Lena sundström skriver i en krönika att allemansrätten nu spridit sig till internet, så här skriver hon:
"Att ta 19 spänn för något som finns på nätet är som att ta 19 spänn för att någon ska få sätta sig i Humlegården. Eller i Vasaparken. För att folk skall få gå i en svensk skog. Eller för att folk skall få bada på en allmän badstrand."
Sverige behöver se om upphovsrätten och kontrollen av informationsinhämtning. Annars riskerar vi att förlora vår plats som ett öppet land. Och varför inte stoltsera med det? Öppenhet är något som blir svårare och svårare i takt med att terrorismen, och därmed rädslan ökar. På Carl Bildts blogg kan man läsa "Carl Bildt beklagar att han inte kan förmedla sina intryck från sina möten och överläggningar i Beijing eftersom hans blogg inte förefaller att vara tillgänglig därifrån.". Vi vill väl distantiera oss från det kinesiska antiintellektuella diktaturstyret. Vi vill väl låta idéer spridas? Läs t.ex. Karl Sigfrid om att göra Sverige till en frizon på internet.

"Visit Sweden, home of the Pirate Bay"



Dessutom: Intressant om piraterna döms till fängelse. Måste man statuera exempel av folk som motsatt sig regeringen och andra högre makter? Tankarna leds av någon anledning till Jan Guillou.

Censur?

Censuren är på väg bort säger Karl Sigfrid. Jag hoppas det stämmer. Jag hoppas också motionen Sigfrid skrivit med Finn Bengtsson går igenom. Jag förstår inte varför vi har censur på våra filmer? Tror staten fortfarande att vi behöver skyddas från det otäcka? Det otäcka för mig är hur mycket staten vill vara vår förälder. En människa bör faktiskt kunna bedöma själv om man vill/klarar av att se en film.

Det är intressant att de i motionen talar om "Censur och andra repressiva åtgärder" och att de talar om att censuren är till "för att ”skydda” även myndiga medborgare mot onödiga hemskheter". Snyggt gjort!

Jag vill helst inte kommentera artikeln i DN. Så många har redan gjort det. Men det känns inte lönt att diskutera politik med politiska journalister som inte har något intresse av politik. Hur vet jag att de inte har det? De förutsätter att all politik drivs på grund av pengar. Men vill ni läsa om det kan ni läsa Opassande-Emma, någon av Henrik Alexanderssons inlägg, Rick Falkvinge, Frihet, fildeling och Feminism, eller Badlands Hyena till att börja med.
Svidande kritik DN? Massmedia förlorar mer och mer respekt.

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper