Piratkopiering med religiöst stöd

Mat åt fem tusen Matt 14:13-21
"När Jesus hörde detta drog han sig undan och for över sjön till en öde trakt för att vara ensam. Men folket i städerna fick reda på det och följde efter honom till fots.
När han steg i land fick han se en stor skara människor, och han fylldes av medlidande med dem och botade dem som var sjuka.
På kvällen kom lärjungarna till honom och sade: "Trakten är öde och det har redan blivit sent. Låt folket gå härifrån, så att de kan köpa sig mat borta i byarna."
Jesus svarade: "De behöver inte gå härifrån. Ge dem något att äta, ni själva."
De sade: "Här har vi inte mer än fem bröd och två fiskar." -
"Lämna dem till mig", svarade han.
Han sade åt folket att slå sig ner i gräset, och han tog de fem bröden och de två fiskarna, såg upp mot himlen och läste tackbönen. Sedan bröt han bröden och gav dem till lärjungarna, och lärjungarna gav dem till folket.
Alla åt och blev mätta, och man samlade ihop de överblivna bitarna, tolv fulla korgar.
De som hade ätit var omkring fem tusen män, förutom kvinnor och barn."
Tänk om detta var genomförbart på riktigt. Med 13 Tbit/s.
Frågan man bör ställa sig (Om man tillhör upphovsrättsmaffian) är: Vem försörjer fiskarna och bagarna?

11 kommentarer:

Kim sa...

Jesus är, över huvud taget, en obekvämlighet för pengagalna utsugare (typ skivbolagsdirektörer och vissa artister), då girighet och Mammondyrkan fördöms ganska hårt i Bibeln. :]

Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

Åååh, teologstudenten har talat, and we like it <3

Jane sa...

Fast han blev väl avrättad för denna och ett antal liknande incidenter vill jag minnas (att göra vatten till vin och annat marknadsmässigt oortodoxt). Han skulle tydligen böta 31000 dinarer också, tillsammans med Petrus och Judas som han haft ett informellt bolag med.

Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

Att göra vin till vatten kan man kanske se som en del av remixkulturen. Han tog inte hänsyn till jäsningsprocessen, utan gjorde själv vin av vattnet på ett mycket effektivare sätt.

HDR-fotografen sa...

Liknelsen är slående Isak.

Anonym sa...

Jesu lära spreds även efter hans tid på jorden muntligt, peer-to-peer.

Allt för ofta har läran kidnappats och använts av stater och andra makthungriga och då har överföringsformatet varit mer massmedia-liknande med centralt kontrollerade sändare och passivare makthavar-lydande åhörare (som helst inte bör äga och läsa "källkoden" själva).

Gång på gång i olika tider och länder har dock reformerande "uppror" som vill tillbaka till ursprunget och tänkesättet Jesus står för, startat via peer-to-peer igen. I sverige försökte man t.ex. stoppa det med dåtidens IPRED konventikelplakatet.

Hittade via Google även detta intressanta blogginlägg där man kan se ännu fler paralleller hur en maktsfär försöker och lyckas påverka dåtidens statsmakt med vad som på ytan verkar vara fromma argument, men under ytan handlar om makt.

Unknown sa...

He he, underbart! Sharing is caring!

Valter Lindmark sa...

Fast det här snacket håller ju inte riktigt, eftersom det är helt uppenbart att Jesus var kommunist, vilket "upphovsrättsmaffian" knappast är.

Det är däremot intressant att de flesta kristna partier i världen är höger..

Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

Valter: Skulle vilja ha mer stöd till att Jesus var kommunist. Inte uppenbart för mig (som är kristen och ekonomiskt liberal och dessutom demokratiförespråkare). Dessutom är det ju upphovsrättsmaffian som är okristen.

Kul med så mycket diskussioner :)

Jonathan Fors sa...

Kul med fler kristna pirater.Vi behövs! Jag gillar verkligen paralellen till brödet och fiskarna, som sagts innan är Jesus en person som får etablissemanget (kanske kan man kalla upphovsrättsindustrin lagiska fariséer? :P) att darra.

Anonym sa...

Apropå jesus-temat, så fanns en intressant pyramidsida hos embassyofpiracy på adressen: http://www.embassyofpiracy.org/img_upload/myembassyofpiracy_-_02_-_forthelolz.jpg

En idé att kopiera, modifiera, plåta i kyrkor och ladda upp?

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper