Ett första motargument är behovet av privatliv. Sidan stoppa-storerbror ställer skickligt frågan "Varför låser du om dig när du går på toa?". Det finns saker, helt lagliga saker, som är behöver vara privata för oss. Är det en sådan här värld vi vill ha?
Ett annat mycket tänkvärt argument, ofta mitt favoritargument, är risken för ändamålsglidning. Det finns redan många exempel på hur rättsredskap utnyttjas för olagliga syften. Användningen av PKU-registret för brottsbekämpning är ett klassiskt exempel. Registret uppkom för provtagning och forskning, men sedan diskussionen om att öppna det för brottsbekämpning startades har folk börjat lämna det. På sidan stoppa-storebror nämns ett antal fall där polis och andra myndigheter sålt uppgifter till privatpersoner.
Hur mediebolag använt utpressning är inget nytt fenomen. Ett bra exempel är the guardians "Porn bill for couple who can't download" där ett mediebolag skickat ut ett kvarbrev på 500 £ för nerladdning av en tysk homosexuell hardcoreporrfilm. Annars skulle tydligen juridiska påföldjer komma.
"Annars skulle det kunna få till följd att människor som ägnar sig åt människohandel och bedriver en bordell bestämmer sig för att starta en tidning och kalla bordellen för tidningsredaktion för att värja sig mot buggning."
Dåvarande justitieminister Thomas Bodström, 2006, motiverar att även tidningsredaktioner måste kunna buggas. Journalister kan väl också kollas, då de rimligtvis har "rent mjöl i påsen".
"Det är bättre att registrera tio för många än en för lite"
Sveriges statsminister Tage Erlander apropå Säpos registrering av svenskar.
"Jag tror att många människor har något skelett i garderoben och den som har information om detta kan tillskansa sig makt"
Signaturen Filur i insändare i Svenska Dagbladet, jan -06, apropå argumentet 'Den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja'.
"Att gå på porrklubb är lagligt men försök göra politisk karriär fem år senare"
Signaturen Skuldfri i insändare i Svenska Dagbladet, jan -06, apropå argumentet 'Den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja'.
"Gestapo ansåg inte att Anne Frank hade rent mjöl i påsen"
Signaturen Tomten i insändare i Svenska Dagbladet, jan -06, apropå argumentet 'Den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja'.
Praeterea censeo Spyken esse delendam
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar