Kommersiellt sex, en svår fråga att vara PK i.

SvD skrev idag om Prostitution i artikeln "Prostitutionen frodas i Nordens frizon". Det är ju rätt svårt att skriva bra om den här frågan i ett massmedium som vill hålla sig vän med sina läsare, men några smarta delar av artikeln fanns faktiskt.
"För medan man i övriga Norden har valt att förbjuda eller strama åt reglerna för sexköp, vill Köpenhamn fortfarande se sig som Nordens mest frisinnade huvudstad. Individens rättigheter och fria val går före allt annat."
Rätta mig om jag har fel, men är inte det en av poängerna i ett samhälle av den friare typen.
"Maria Black är också styrelsemedlem i Sexarbetarnas intresseorganisation, som kämpar för ökad kunskap om prostitution och legalisering av prostitutionsyrket. Det skulle innebära rätt till a-kassa, sjukpenning och pension.

–Det jobbigaste med att vara prostituerad är den diskriminering man upplever, framför allt från moraliska nypuritaner som vill förbjuda sexköp. Men man kan inte undertrycka sexualiteten, säger hon."

Tidigare i artikeln har en kvinna som jobbar med prostituerade (läs ej prostituerad) uttalat sig om att man borde förbjuda det även i Danmark. Här uttalar sig alltså en prostituerad själv. Vidare säger hon:
"–Jag är så trött på att vi framställs som offer. Visst finns det kvinnor i branschen som inte mår bra och de ska självfallet hjälpas, men jag har bara mött starka, självständiga kvinnor i mitt yrke, säger Maria.

[...]

Jämställdhet är ett av argumenten för att förbjuda sexköp. Men vi kan ju aldrig få jämställdhet så länge man diskriminerar oss prostituerade kvinnor och inte accepterar våra fria val."

Som en syl i ögat på er med den mer politiskt korrekta åsikten om prostitution. Alla prostituerade kanske inte är, så som ni försöker framställa dom, handelsvaror.

----------------

Eftersom det är SvD, en ganska populär papperstidning, så är det såklart inte denna åsikt dom publicerar, och inte heller är de objektiva. Hanna Wagenius är en av de som kritiserat SvD:s subjektiva skildring i sitt inlägg "Ska det vara så svårt att vara objektiv när man skriver om sexarbete?". Skulle kunna citera merparten av inlägget, men istället får ni läsa det själva. Intressant är det också att de plockat in en "expert" som kallar Köpenhamn för "Nordens papperskorg". Nästan som Aftonbladets intervjuperson som försvarar elfte semptember (Ja, jag syftar på Mads Gilbert, exempel).

En annan fråga är när kommersiellt sex är ok. Här ber porrbranschen amerikanska regeringen om 5 miljarder dollar i stöd. Ingenting jag är allvarligt negativ till, men varför får det plats i media när man inte kan diskutera legalisering av prostitution?

En annan intressant synvinkel är Isabella Lund. Hon har dock inte skrivit på fem månader nu.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant debattinlägg. Ibland känns det som Sverige är med i någon slags tävling i politisk korrekthet.

Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

Jo, problemet med politisk stämpling är ju ganska jobbigt när man ger sig in i känsliga ämnen. Det är därför jag har stor respekt för Flashback Forum (www.flashback.info). Där finns det plats för alla, oavsett åsikt. Från nyktra feminister till drogliberala nazister.

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper