Replik hos Sydsvenskan

Henrik Bredbergs upprörande inlägg "Malmöpizzerian gör det stimmigt värre i bloggosfären" har nu fått min replik publicerad. Publicerar den här på bloggen också:

"REPLIK:

Elitismen inom massmedia påverkar nyhetsrapporteringen

Den 7 januari skriver Henrik Bredberg på Sydsvenskans ledarblogg mycket kort om Pizzeria Lazio. Det rör en händelse som ur rättsäkerhetssynpunkt är väldigt viktig. Pizzeria Lazio i Malmö blev stämd av Sami (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) för att det i pizzerian skall ha spelats musik utan att pizzerian betalat Sami. Varför pizzerian blivit stämd är oklart eftersom det inte spelas musik där. Det finns vittnesmål och en protestlista som förkunnar att det inte spelas och inte har spelats någon musik inne på pizzerian. SAMI:s bevisning lyser enligt rättsdokumenten med sin frånvaro.

Olyckligtvis skedde ett missförstånd när Rick Falkvinge, som var först med att presentera nyheten, talade med pizzeriaägaren. Detta missförstånd gjorde att Rick Falkvinge på sin blogg skrev att det var organisationen Stim (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå) som stod bakom stämningen. De bloggare som skildrat nyheten har rättat sig själva.

Henrik Bredberg väljer att lägga fokus på att smutskasta bloggvärlden. Dessutom delar han med sig av sina fördomar med hjälp av ogrundade generaliseringar. Skribenten beskriver hur förolämpningar ”florerar i bloggosfären” och påstår att bloggare brister i källkritik. Vad Bredberg i själva verket gör är att demonstrera sitt synsätt på politiska och nyhetsrapporterande bloggare. Det blir komiskt att han delar med sig av den uppfattningen just på en blogg.

Hur är det inom papperstidningsvärlden då? Om man efter ett inlägg med en faktamiss, som dessutom var en detalj i nyheten, kan avfärda en hel massmediebransch, borde man inte då kunna rikta en del kritik mot papperstidningsvärlden?

För cirka två år sedan (6 nov 2006) publicerade Resumé en artikel som beskrev hur TT publicerat en artikel med rubriken ”Jackie Arklöv föreläser för poliser”. Att den livstidsdömde Jackie Arklöv föreläst förnekar snabbt studierektorn i Resumés artikel. En annan bristfällig rapportering var Expressens artikel om Mikael Persbrandts påstådda inläggning på behandlingshem i december 2005. Det kom senare fram att händelsen aldrig inträffat, varpå Persbrandt stämde Expressen. Kan Bredberg hålla med om att den situationen kanske är lite värre än förväxlingen mellan Stim och Sami? På Flashback forum på nätet finns en diskussion som heter ”Dagens faktafel inom svensk media”. Ändå anser sig bland annat Henrik Bredberg tillhöra en mer välgrundad och källkritisk bransch än bloggarna.

Fördomar har alla. En elitistisk inställning till den egna branschen är inte heller ovanligt. Men rättfärdigar det att knappt rapportera den faktiska nyheten? För att en bransch man ser ner på har hittat och rapporterat om den först? Journalister har ett ansvar att vara källkritiska. Men till skillnad från seriösa politiska och rapporterande bloggare delar de mer sällan med sig av sina källor.

Bredberg har missat den viktiga nyheten: att det är ett missbruk av rättssystemet att ett upphovsrättsföretag som Sami stämmer Pizzeria Lazio utan några bevis. Stämningen mot Pizzeria Lazio är inte bara en ideologisk fråga som drivs av oss liberala bloggare. Samis agerande kan i förlängningen skada rättssäkerheten och förtjänar uppmärksamhet.

Isak Gerson, bloggare

Isakgerson.blogspot.com"

Inga kommentarer:

Isak Gerson

Isak Gerson
Foto av Mathias Heinel

Om mig

Jag skriver egentligen på http://isakgerson.se/. Den här bloggen är tänkt som "överblivet".
Filosofi- och politikstuderande vid Lunds Universitet. Före detta student vid Katedralskolan Lund, Naturvetenskapliga programmet. Radikalliberalt kristen, fredshävdande, ekonomiskt högerorienterad, opragmatisk demokratihävdande, brinnande lobbyistisk, starkt immaterialrättskritisk, extremliberal pirat. 

Vilka rättigheter jag hävdar

Kopimi (från ”copy me”, kopiera mig). Å ena sidan ett imperativ, vars ursprung hänförts till dansande barns utrop. Å andra sidan beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras.
Kopimi skiljer sig sålunda såväl från copyright, den moral som förfäktar att kopiering bör begränsas med rättsliga medel, som från copyleft, den rörelse som syftar till att med rättsliga medel utfärda formella tillstånd till kopiering. Kopimi som imperativ och livshållning skall heller inte blandas samman med en vurm för själva tekniken som gör storskalig kopiering möjlig.

Creepers och dylikt

MediaCreeper Creeper